Coyote Buttes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Coyote Buttes látványos, sziklás terület a Bureau of Land Management (BLM) kezelésében levő Paria Canyon-Vermilion Cliffs vadonban, az Amerikai Egyesült Államokban. Két részből (Coyote Buttes North és Coyote Buttes South) áll, melyek látogatásához engedélyre van szükség.[1] A terület a US 89 jelzésű úttól délre található Arizona és Utah határán, félúton Kanab és Page között.

A Coyote Buttes területén a jura időszaki, keresztrétegzett, eolikus eredetű Navajo homokkő tárul fel. A homokkövek különböző színezettségét a bennük előforduló különféle vas-oxid, -oxihidroxid és -hidroxid ásványok adják. A területen megkövült dinoszaurusz-lábnyomokat találtak.[2] A homokkő eróziójának eredményeként jött létre az örvénylés látszatát keltő The Wave és a rendkívül keskeny kanyon, a Buckskin Gulch.

„Dinoszauruszok táncparkettje”[szerkesztés]

A „dinoszauruszok táncparkettje” egy közel 3000 m2-es, több mint ezer megkövült, 190 millió éves dinoszaurusz-lábnyomot tartalmazó lelőhely a Coyote Buttes területén.[3] A nyomfosszíliák három nyomnemzetségbe (Eubrontes, Anchisauripus, Grallator), és egy azonosítatlan sauropodomorphához tartoznak.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Coyote Buttes című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. blm.gov
  2. ^ a b Seiler 2008
  3. The Washington Post

Források[szerkesztés]

További Információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Coyote buttes, Részlet
Coyote buttes, Részlet
Coyote buttes