The Wave

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Wave
The Wave
The Wave
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Elhelyezkedése Coconino megye, Arizona
Terület Paria Canyon-Vermilion Cliffs vadon, 455 km²
Felügyelő szervezet Bureau of Land Management
The Wave (USA)
The Wave
The Wave
Pozíció az USA térképén
é. sz. 36° 59′ 46″, ny. h. 112° 00′ 22″Koordináták: é. sz. 36° 59′ 46″, ny. h. 112° 00′ 22″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz The Wave témájú médiaállományokat.

The Wave hullámformájú homokkő alakzat Arizona és Utah határán az Amerikai Egyesült Államokban, a Paria Canyon-Vermilion Cliffs vadonban. A The Wave tengerszint feletti magassága 1593 méter. Ez a sziklaformáció híres és kedvelt a fotósok és a kirándulók körében.

Geológia[szerkesztés]

A hullámformájú sziklaalakzat a Jura időszakban alakult ki a Navajo Homokkő vidéken. Két teknő alakú szikla formáció alakítja a hullámformájú képződmény fő részét, melyek méretei 19 x 36 m és 2 x 16 m. Az alakzatot korábban az esővíz formálta, ma már a szél eróziós hatása a domináns, ami az eróziós lépcsők irányultságából következtethető.[1] A hullámalakzat ritmikus és ciklikus bordákból áll, melyek az erózió során jöttek létre. Ezek a bordák különböző nagyságúak és törékenyek, ezért a kirándulóknak óvatosan kell ezeken a bordákon járniuk, nehogy letörjenek.[1] A Navajo homokkő területén a kőzetben dinoszauruszok és más egykor élt élőlények (bogarak, stb.) nyomait találtak.

Turista információk[szerkesztés]

Fényképezéshez a déli órák az ideálisak, mivel ekkor nincs árnyék a hullámforma közepén, azonban a kora reggeli és késő délutáni órákban is jó képeket lehet készíteni. Esőzés után számos kis, vízzel teli medence alakul ki, melyben kis rákocskák és ebihalak élnek. A medencék néhány napig maradnak meg. A The Wave-től kissé nyugatra található a „Második hullám”, mely elmosódott, pasztell színeivel szintén kedvelt kirándulóhely.[2] A The Wave a Paria Canyon-Vermilion Cliffs vadonban található. A felügyeletet a Bureau of Land Management(BLM) nevű szervezet látja el. A látogatáshoz egy napra szóló engedély szükséges a BLM-től.[3][4] A ’The Wave’ a US 89-es úton érhető el Page városából.

Irodalom[szerkesztés]

További Információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

The Wave, részlet
The Wave, részlet