Cosmos Rockin’

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Queen + Paul Rodgers
Cosmos Rockin’
dal a(z) The Cosmos Rocks albumról
Megjelent2008. szeptember 15.
Felvételek2007 november – 2008 augusztus
Roger Taylor házi stúdiója
StílusRock
Hossz4:10
KiadóParlophone, Hollywood
ProducerQueen + Paul Rodgers
Joshua J Macrae, Justin Shirley Smith, Kris Fredriksson
A The Cosmos Rocks album dalai
Első oldal
  1. Cosmos Rockin’
  2. Time to Shine
  3. Still Burnin’
  4. Small
  5. Warboys
  6. We Believe
  7. Call Me
  8. Voodoo
  9. Some Things That Glitter
  10. C-lebrity
  11. Through the Night
  12. Say It’s Not True
  13. Surf’s Up… School’s Out!
SablonWikidataSegítség

A Cosmos Rockin’ az első dal a Queen + Paul Rodgers formáció 2008-as The Cosmos Rocks albumáról.

A dal torzított hangokkal indít, amelyet többen az 1985-ös One Vision című Queen-dal indulásához hasonlítottak. A torzított hang az kérdi „what planet is this”, azaz „melyik ez a bolygó”? Ezután indul be maga a dal, amely hangzásában az 1970-es évek hard rock és blues-rock stílusához hasonlítható, egy kritikus egyenesen a Status Quo hangzásához hasonlította.[1]

Az album dalai közül egyedül itt hangzik el a kozmosz szó. Pontosan nem lehet tudni, hogy ez a dal ihlette-e az album címét is, mert tény, hogy a kozmosz és világűr koncepció nemcsak szöveg szinten, de például a borítóképek és korai reklámok formájában is megjelenik. Egy interjúban Brian May gitáros elárulta, hogy az eredeti címe Whole House Rockin volt,[2] ebből következtethető, hogy később a dal címét (és esetleg a szövegét) alakították az album témájához. Ugyanebben az interjúban azt is elmondta, hogy alapvetően Roger Taylor dobos szerzeménye – bár az albumon megegyezés szerint nem jelölték külön a szerzőket.[2]

Az album megjelenése előtt gyakran használták a lemez reklámozására,.

Az elmarasztaló kritikák általában az album azon dalai közé sorolták, amelyek túlzottan a blues hangzás felé viszik az együttes zenéjét. A BBC kritikusa ezzel szemben az album egyik kiemelkedő dalának nevezte.[3] Az albumon kívül egyetlen kiadványon szerepelt még, a Surf's Up… School's Out! című online letölthető dal bevezetőjeként.

Rendszeresen játsszák a 2008-ban indult Rock the Cosmos Tour lemezbemutató turnén. A torzított bevezető egyfelől elhangzik a koncert legelején, mintegy bevezetőként, másfelől maga a dal is elhangzik a ráadásban. 2008. október 13-án a londoni O2 stadionban All Murray humoristával adták elő. Az élő előadások közben a színpad feletti kivetítőn űrlényekről és bolygókról készült rajzfilmes karikatúra volt látható.

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Tim Jones: Bad Company versus Queen – kind of (angol nyelven). Record Collector. (Hozzáférés: 2008. december 10.)
  2. a b 'Cosmos Rockin (angol nyelven). Queenpedia. (Hozzáférés: 2008. december 10.)
  3. Chris Jones: Queen & Paul Rodgers, The Cosmos Rocks (angol nyelven). BBC. [2012. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. december 10.)

További információk[szerkesztés]