Cosmic Crisp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cosmic Crisp
almafajta
A Cosmic Crisp termése
A Cosmic Crisp termése
Egyéb nevei WA 38
Eredet USA
Nemesítő neve Wenatchee Állami Egyetemen
Nemesítés éve 1997-2003
Hazai elterjedtsége nincs
Általános elterjedtsége USA
Megjegyzések Egységes színezék, szilárd gyümölcspép és jobb tárolási stabilitás jellemzi
Cosmic Crisp weboldala

A Cosmic Crisp egy almafajta. Az Amerikai Egyesült Államokban nemesítette ki a Washington Állami Egyetemen 1997 és 2003 között. A Cosmic Crisp nevű almafajtának nemesítése 1997-ben kezdődött el a Washington államban fekvő Wenatchee városban található Washington State University Tree Fruit Research and Extension Center területén. A Cosmic Crisp egyesíti a Honey Crisp és az Enterprise elnevezésű almafajták legjobb tulajdonságait. E fajta kinemesítése során nem a küllem volt az elsődleges szempont, hanem a fajta ellenállóképessége és hosszú eltarthatósága.[1] E fajtát 2017 tavaszán hozták kereskedelmi forgalomba, amikor is a Washington állami gyümölcsösök 12 millió tőt rendeltek meg előjegyzésben.[2] A fajta jelenleg még kizárólag az állam területén kapható és mintegy további tíz éven keresztül nem lehet másutt termeszteni. Ezen almafajta ugyanabban az időszakban érik be, mint a Red delicious nevű és a várakozások alapján a raktárakból a Red delicious jelentős részét ki fogja majd szorítani, ha elterjed. A vásárlók 2019-ben találkozhatnak először a Cosmic Crisp nevű almafajtával a boltok polcain mintegy 20 évnyi fejlesztést követően.[3] after 20 years of development.[4][5] A The New York Times szerint az alma "drámaian sötét, gazdag ízvilágú, kirobbanóan roppanós és lédús", amely "e gyümölcsöt a legígéretesebb és legfontosabb jövőbeli gyümölccsé teszi".[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ferolito, Phil: Cosmic Crisp getting an out-of-this-world reception from apple growers, breeders, 2016. május 19.
  2. Charles, Dan: Washington Apple Growers Sink Their Teeth Into The New Cosmic Crisp. NPR.org , 2017. május 2.
  3. The Facts. Cosmic Crisp
  4. Out of this world: New breed of apple called 'Cosmic Crisp' to debut, after being developed in a lab over 20 years. Daily Mail/Associated Press, 2016. február 26. (Hozzáférés: 2016. november 1.)
  5. Washington State University Names Growers Of New Apple Trees. Growing Produce, 2014. október 8. (Hozzáférés: 2016. november 1.)
  6. Beyond the Honeycrisp Apple. New York Times, 2015. november 3. (Hozzáférés: 2016. november 1.)

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cosmic Crisp című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.