Ugrás a tartalomhoz

Coronita (zenei elnevezés)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A coronita vagy coro egy kifejezés, amely a magyar EDM[1] vagy magyar techno[2] stílusú zenére utal, mely nagy népszerűségnek örvend a magyar zeneiparban, valamint a környező országokban, főleg fesztiválokon, rendezvényeken vagy szórakozóhelyeken. Rengeteg híres előadója van a műfajában (pl. Purebeat, Szecsei Atilla és Willcox), továbbá rengeteg DJ is közéjük tartozik.

Eredete[szerkesztés]

A stílus már a 2010-es években feltörekvőnek volt tekinthető a techno és a "diszkós" (hivatalosabb nevén eurodance) zenei műfajok mellett, bár nem lett túl népszerű. Utána némi idő elteltével ismét nagy figyelmet kapott 2015 környékén a különböző fesztiválokon híres külföldi előadók által, és onnantól kezdve mai napig rengetegen hallgatják és használják. Nevét a Corona (eredetileg Coronita) nevű sörről kapta.

Stílusa, kultúrája[szerkesztés]

Rengeteg új és színvonalas zene jelenik meg teljesen eredeti ötletekből, de előfordul olyan is, amikor egy régi számot írnak át, használnak fel vagy részlegesen raknak bele a remixbe (pl. csak az énekhangokat használják fel) vagy az átdolgozásba.

Jellegzetessége az átlag feletti mélyek és a kvázi pumpáló zenei stílus, mely általában kb.120 és 130 BPM (beat per minute ~ ütem per perc) tartományban foglal helyet. Valamint kihagyhatatlan elemei a cintányéros csörrenések, a basszusokkal együtt vagy attól külön bejátszott hangokból vagy hangszerekből egy levágott rész, ami a basszust követi, kissé tempósabbá téve a zenét, és a 808s (folyamatos basszushang) sáv, mely mindig kíséri a számot, szaggatottan vagy akár végig.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hungarian Edm artists, music and albums (amerikai angol nyelven). Chosic. (Hozzáférés: 2024. június 16.)
  2. Hungarian Techno artists, music and albums (amerikai angol nyelven). Chosic. (Hozzáférés: 2024. június 16.)