Corcovadói-öböl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Corcovadói-öböl
A Chiloé-sziget és a tőle keletre fekvő Corcovadói-öböl
A Chiloé-sziget és a tőle keletre fekvő Corcovadói-öböl
Országok Chile
Hosszúság90 km
Szélesség45 km
Elhelyezkedése
Corcovadói-öböl (Chile)
Corcovadói-öböl
Corcovadói-öböl
Pozíció Chile térképén
d. sz. 43° 22′ 00″, ny. h. 73° 21′ 13″Koordináták: d. sz. 43° 22′ 00″, ny. h. 73° 21′ 13″

A Corcovadói-öböl (spanyolul: Golfo de Corcovado) egy a Chiloé-szigetet és Chile kontinentális partjait elválasztó nagy kiterjedésű tengeröböl. Közigazgatásilag Los Lagos és Aysén régiók osztoznak rajta. Geológiai értelemben egy medence (foreland basin), melyet a negyedidőszak gleccserei vájtak ki. A Chiloé-szigetek tagjainak többsége az öbölben található. A terület közel fekszik a Chiloé Nemzeti Parkhoz. Kék bálnák jelentős populációi élnek itt,[1] melyek létét veszélyeztetik a halászat fellendítése érdekében Észak-Amerikából betelepített és farmokon tenyésztett lazacok.[2] Számos más faj mellett megtalálhatók itt a kardszárnyú delfinek is.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gulf of Corcovado című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Golfo del Corcovado című olasz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Bibliográfia[szerkesztés]