Computer Baseball

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Computer Baseball
FejlesztőStrategic Simulations
KiadóStrategic Simulations
PlatformokAmiga, Apple II, Atari 8 bites család, Commodore 64, DOS, Mac OS
Kiadási dátumApple IICommodore 64
  • US 1983. augusztus 13.
DOSAtariAmiga, Mac OS
MűfajSportmenedzser
JátékmódokEgy- és többjátékos
SablonWikidataSegítség

A Computer Baseball baseball-videójáték, melyet a Strategic Simulations fejlesztett és jelentetett meg. A játék 1981-ben jelent meg Apple II, 1983-ban Commodore 64 és DOS, 1984-ben Atari 8 bites család, illetve 1986-ban Amiga és Mac OS személyi számítógépekre.

A játékosok tizennégy World Series-csapat közötti mérkőzéseken vehetik fel a vezetőedző szerepét. Ugyan a játékban alapértelmezetten csak tizennégy csapat található, azonban újakat is létre lehet hozni vagy be lehet tölteni a statisztikájukat. Példának okáért a játékosok akár vissza is játszhatják a Brooklyn Dodgers és a New York Yankees közötti 1955-ös World Seriest. Két játékos két egymás ellen játszó csapatot is vezényelhet, illetve egy játékos a mesterséges intelligencia által irányított csapat ellen is játszhat, illetve két a mesterséges intelligencia által vezérelt csapat mérkőzése is figyelemmel követhető.

A Computer Baseball játékmenete az edzői feladatokra korlátozódik; a játékosok beállíthatják a csapatkeretet, valamint a mérkőzések során játékosokat cserélhetnek be, megváltoztathatják a védőjátékosok alakzatát, illetve a támadási lehetőségekről is dönthetnek; többek között pöcizésre, bázislopásra vagy hit and run játékra is utasíthatják a játékosaikat.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Computer Baseball kedvező kritikai fogadtatásban részesült, a harmadik, 1982-ben megtartott Arkie Awards díjkiosztón elnyerte a „legjobb számítógépes sportjáték” kategória díját. Az Arkie Award zsűrije a hagyományos statisztikaalapú asztali sportjátékok számítógépes változatának írta le a játékot, és dicsérték azt a „vonzó és könnyen kezelhető formája” miatt.[3] 1985-ben a Computer Gaming World magazin azt írta, hogy a kora ellenére a Computer Baseball „továbbra is a piac egyik legjobbja maradt”. A játék erősségének emelték ki a könnyen érthető dokumentációját és a statisztikák összeállításának és kinyomtatásának lehetőségét, azonban a gyenge számítógépes ellenfelet már negatívumként hozták fel.[4] Az Ahoy! 1986-ban azt írta, hogy a játék „ugyan nem olyan csinos, mint a MicroLeague Baseball, azonban azoknak, akik egy teljes szezont akarnak visszajátszani mégis jobb választás lehet […] a matematikai modellje több statisztikakategóriát vesz számításba, mint a többi program”. A magazin az SSI által biztosított rendkívül sok kiegészítő lemezt is kiemelte.[5]

A játékból több, mint 30 000 példányt adtak el.[6]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Computer Baseball című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. (1983. október) „Industry News (Cont.)”. Computer Gaming World (3.5), 46. o.  
  2. (1984. június) „Industry News (Cont.)”. Computer Gaming World (4.3), 43. o.  
  3. (1982. január 1.) „Arcade Alley: The Third Annual Arcade Awards”. Video 5 (10), 28, 76–77. o, Kiadó: Reese Communications. ISSN 0147-8907.  
  4. Oxner, Bill. Play Ball!, 24. o. (1985. június 1.). Hozzáférés ideje: 2016. április 17. 
  5. Calling Computer Coaches / Team Sports Simulations for the Commodore 64”, Ahoy!, 1986. január 1., 47–50. oldal (Hozzáférés: 2014. július 2.) 
  6. Wilson, Johnny (1987. április). „A BRIEF ANNOTATED BIBLIOGRAPHY”. Computer Gaming World (36), 44. o.