Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives szócikkből átirányítva)
Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives
CEA logo nouveau.svg
Típus
Alapítva 1945
Székhely Párizs
Vezetők Daniel Verwaerde
A Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives weboldala
Commons
A cég székhelye

A Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives, korábbi nevén Commissariat à l'Énergie Atomique (magyarul: Atomenergia-bizottság), rövidítve CEA, a nukleáris energia ipari és kereskedelmi alkalmazásának kutatásával foglalkozó alapítvány Franciaországban. A CEA-t egy bizottság irányítja, melynek jelenlegi elnöke Bernard Bigot. Az elnök tanácsadója az atomenergiai főbiztos (jelenleg Catherine Cesarsky). Az alapítványnak mintegy 15 000 állandó alkalmazottja van, a francia állam évi 3,3 milliárd eurós költségvetési keretet biztosít a tevékenységéhez.

A CEA-t 1945-ben alapították. Az évek során a következő személyek töltötték be az elnöki pozíciót: Frédéric Joliot-Curie, Francis Perrin, Jacques Yvon, Jean Teillac, Raoul Dautry, René Pellat, Bernard Bigot (jelenlegi elnök).

Több tudományos szférában végeznek kutatásokat, többek között: nukleáris reaktor tervezése, integrált áramkör gyártása, radionukleidok gyógyászati felhasználása, szeizmológia és cunami-modellezés, számítógép-hálózatok biztonsága, stb.

A világ egyik leggyorsabb számítógépe működik itt, a Tera-10.

Öt osztályra van felosztva:

  • nukleáris energia osztály (DEN)
  • technológiai kutatások (DRT)
  • élettudományok (DSV)
  • az anyag tanulmányozása (DSM)
  • katonai alkalmazások osztálya (DAM), mely a francia katonaság számára fejleszt az atomfegyvereket és a francia haditengerészet tengeralattjárói számára tervezi a nukleáris reaktorokat.

2009 decemberében Nicolas Sarkozy francia elnök kijelentette,[1] hogy a CEA neve meg fog változni Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives névre („Atom- és alternatív energia-bizottság”).

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Les Echos (francia nyelven)