Code sharing

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A code sharing (kód megosztás) egy üzleti kifejezés, mely 1990-ből származik, amikor három légitársaság - az Australian Airline, a Qantas Airways és az American Airlines - egyesítette szolgáltatásait az Egyesült Államok és Ausztrália járataira vonatkozólag. A code-share egy olyan megállapodás több légitársaság között, ami eredetileg még a légiszövetségek előtti időkből származik. A gyakorlat szerint, egy adott légitársaság által üzemeltetett járatot a többi légitársaság is árulhatja. (Például tegyük fel X légitársaság indít egy járatot Budapestről Madridba, akkor erre a járatra X, Y és Z társaság is árulhat és adhat el jegyeket. Ezáltal a járatok magasabb utasszámmal indulhatnak, és látszólag egy légitársaság több járatot üzemeltet, hiszen a partnerek járatait is meghirdetheti.) A legtöbb mai légitársaság rendelkezik code-sharing partnerekkel, ami kulcsfontosággú számukra.

Alkalmazás[szerkesztés]

A "kód" (code) kifejezés lényegében egy menetrendi azonosítót jelöl, ami a 2 karakteres IATA kódból és a járat számából áll. Tehát "XX123" egy jelű gép esetén: a 123-as járatot, amit az XX jelű légitársaság üzemeltet, az YY légitársaság is árulhatja YY456 kóddal vagy akár a ZZ légitársaság ZZ9876 kóddal.

  • Csatlakozások esetén, ha az utas A-ból C pontba utazik, nem szükséges külön jegyet váltani A-b, majd B-C között, feltéve, ha a járatokat code-sharing partnerek üzemeltetik. Ebben az esetben az együttműködő légitársaságok megpróbálják egyeztetni a menetrendeket és a poggyász kezelését, hogy az átszállás minél kevesebb ideig tartson.
  • Azokat a járatokat, melyek megegyező útvonalon járnak, bármely partner hirdetheti. Ez látszólagos járatszám-növekedést idéz elő a légitársaságoknál.
  • Azok a légitársaságok, amelyek bizonyos helyekre nem indítanak járatokat, nagyobb piacot nyerhetnek azáltal, hogy a partner légitársaság által üzemeltetett járatokra is adhatnak el jegyeket.

Hatások a piaci versenyre[szerkesztés]

Rail & Fly rendszerek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Codeshare agreement című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.