Cirilo Villaverde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cirilo Villaverde
Született1812. október 28.[1][2][3]
Pinar del Río
Elhunyt1894. október 24. (81 évesen)[2][3]
New York[4]
Állampolgárságakubai
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Cirilo Villaverde témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cirilo Villaverde de la Paz (San Diego de Nuñez, Pinar del Río, Kuba, 1812. október 28.New York, USA, 1894. október 24.) kubai költő, író, újságíró, szabadságharcos. Legismertebb műve a Cecilia Valdés, a gyarmati Kuba társadalmi osztályairól és népcsoportjairól.

Élete[szerkesztés]

Egy doktor fiaként látta meg a napvilágot a San Diego de Nuñez cukornádültetvényen. Családja egy cukornádfeldolgozó mellett élt, így már kiskorától kezdve megfigyelhette a rabszolgaság működését annak minden kegyetlenségével. Családja 1820-ban Havannába költözött, ahol később jogot tanult. Csak rövid ideig dolgozott azonban jogi irodánál, inkább tanár lett és irodalommal kezdett foglalkozni.

Első munkái a hosszú nevű "Vegyes, hasznos és elfogadható kikapcsolódás" című magazinban jelentek meg. Részt vett Domingo del Monte, a közoktatás nagy pártfogója által szervezett irodalmi beszélgetéseken. Ebben az időszakban számtalan újságcikke jelent meg mára már elfeledett periodikákban.

1840-től figyelme Kuba Spanyolországtól való függetlensége felé fordult, Narciso López tábornok titkáraként kezdett dolgozni, aki a későbbiekben kétszer is megkísérelte Kuba függetlenségét katonai úton kivívni, de mindkét kísérlet kudarcba fulladt. Ezt megelőzően, 1848-ban spanyol katonák letartóztatták Villaverdét a lakásán, de a következő évben megszökött. Az Egyesült Államokba menekült és New Yorkban telepedett le, ahol aktív politikai tevékenységet folytatott; több kubai emigráns magazin, köztük a La Verdad és az El Independiente szerkesztője és kiadója volt.

Az általános amnesztia keretében, 1858-ban visszatért Kubába; több kiadványnál szerkesztőként és íróként dolgozott. Egy idő után azonban kiábrándult az ország helyzetéből és 1860-ban visszatért New Yorkba. Itt a Frank Leslie's Illustrated Newspaper szerkesztője lett. 1864-ben, Weehawkenben feleségével közösen magániskolát nyitottak. Négy évvel később, a Tízéves háború kitörése után csatlakozott a száműzetésben lévő forradalmi kormányhoz.

Élete hátra lévő részét publikálással töltötte, regényeket írt, műfordításokat készített, Kuba függetlenségéért tevékenykedett. 1888-ban, majd 1894-ben, közvetlenül halála előtt, rövid látogatásokat tett Kubában. Maradványait hazaszállították és egy jeltelen sírban helyezték el.

A kubai Daína Chaviano írónő 2008-ban megemlékezett Villaverdéről Az örök szerelem szigete című regényében, amelynek egyik szerepében jelenik meg. Chaviano a Cecilia Valdés egy módosított verzióját is közreadja, az egyik betét történetben újraírván az eredeti történetet.

Munkái[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Babelio (francia nyelven)
  4. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)

Források[szerkesztés]