Ugrás a tartalomhoz

Ciprusi Értéktőzsde

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ciprusi Értéktőzsde
Rövid névCSE
Típus
  • értéktőzsde
  • üzleti vállalkozás
  • regulated market
Alapítva1996
SzékhelyNicosia, Ciprus
TulajdonosCouncil of Ministers of Cyprus[1]

A Ciprusi Értéktőzsde weboldala
SablonWikidataSegítség

A Ciprusi Értéktőzsde vagy CSE (görögül: Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου vagy ΧΑΚ) egy európai értéktőzsde Nicosiában.[2]

Történelem

[szerkesztés]

A CSE-t a ciprusi értékpapír- és tőzsdetörvény alapján hozták létre, amely intézkedik az értékpapírpiac fejlesztéséről Cipruson, valamint a ciprusi értéktőzsde létrehozásáról és működéséről. A törvényt a képviselőház 1993 áprilisában fogadta el. Az értéktőzsde 1996. március 29-én indult el. 2006-ban egy közös platformot indított az athéni értéktőzsdével.[3] A tőzsde az Euro-Ázsiai Tőzsdék Szövetségének tagja.

Változatossági stratégia

[szerkesztés]

A tőzsde lehetővé teszi a magán- vagy állami vállalatok számára, hogy bejegyezhessék a kötvényeiket a Feltörekvő Vállalatok Piacán (Emerging Companies Market, ECM), és még lehetővé teszi az állami vállalatok számára hogy bejegyezhessék részvényeiket is az ECM-en. Mindkét esetben (részvények vagy kötvények tőzsdei bejegyzése esetén) a tőzsde megadja az ISIN azonosítókódot. Az árfolyamokat a Bloomberg és a Reuters terminálokon keresztül sugározza, mivel mindkettő hivatalos pénzügyi adatszolgáltató.[4][5][6]

Ellenőrzés

[szerkesztés]

A CySEC felelős az összes CSE-műveletek, az elvégzett tranzakciók, a tőzsdén bejegyzett cégek, azoknak brókerei és brókercégei felügyeletéért és ellenőrzéséért.

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cyprus Stock Exchange című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. https://www.cse.com.cy/el-GR/profile/Συμβουλιο-ΧΑΚ-(1)/
  2. CYSMMAPA Quote - Cyprus Stock Exchange General Index (angol nyelven). Bloomberg.com. (Hozzáférés: 2021. március 23.)
  3. "Cyprus bourse launches common platform with Athens". [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 23.)
  4. fm: Bond listings on Emerging Companies Market of Cyprus Stock Exchange (brit angol nyelven). Financial Mirror, 2011. november 11. (Hozzáférés: 2021. március 23.)
  5. WFE: World Federation of Exchanges. web.archive.org, 2013. szeptember 26. [2013. szeptember 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 23.)
  6. Stock Exchange Listing | Cyprus Stock Exchange | Eurivex. web.archive.org, 2011. december 24. [2011. december 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 23.)