Chuck Cunningham-szindróma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Chuck Cunningham-szindróma egy televíziós jelenség és kifejezés, amelyet akkor szokás használni, ha egy televíziós sorozat egy karaktere hirtelen, minden magyarázat nélkül tűnik el a sorozatból.

Története[szerkesztés]

A Chuck Cunningham-szindróma névadója Chuck Cunningham, a Happy Days című sorozat egyik szereplője volt. Chucknak az első részben (a pilot epizódban) még nagy szerepe volt, később azonban már csak kevés alkalommal volt látható. A sorozat első évadának végén kiírták a történetből (ebben az esetben még a készítők megmagyarázták a hiányát azzal, hogy egyetemre ment), és soha többé nem említették meg őt. Ez volt az első eset a televíziózás történetében, amikor egy sorozat szereplőjétől ilyen módon váltak el a készítők.

Sorozatok, amelyekben megfigyelhető a jelenség[szerkesztés]

A Chuck Cunningham-szindróma sok sorozatban tetten érhető. Híres esetek az Egy rém rendes család Seven nevű karakterének eltűnése és a T. J. Hooker című sorozatban a címszereplő társának, Vince Romano eltűnése (előbbit Shane Sweet, utóbbit Adrian Zmed alakította).[1] De ide sorolható az Egyről a kettőre című sorozatból Brandon vagy a Váratlan utazásból Andrew King.

Magyarországon ritkábban fordul elő (pl. A mi kis falunk című sorozatban Matyi, az egyik közmunkás karaktere tűnik el különösebb magyarázat nélkül).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nyomtalanul eltűnt pár ember a tv-ből. (Hozzáférés: 2023. november 15.)