Cesar Millan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cesar Millan
Cesar Millan Mar 2018.png
Született César Felipe Millán Favela
1969. augusztus 27. (52 éves)
San Salvador Municipality
Álneve
 • Dog Whisperer
 • El encantador de perros
Állampolgársága
Foglalkozása
 • dog trainer
 • író
 • kinológus

Magasság165 cm
Súly90 kg

A Wikimédia Commons tartalmaz Cesar Millan témájú médiaállományokat.

César Millán Favela kutyapszichológiával foglalkozó szakember, televíziós szereplő, előadó. 1969. augusztus 27-én született Mexikó Culiacán városában, édesapja Felipe Millán Guillen, édesanyja María Teresa Favela de Millán. Ő A csodálatos kutyadoki (The Dog Whisperer) című filmsorozat főszereplője, a Dog Psychology Center nevű rehabilitációs központ és a The Millan Foundation szervezet alapítója.

Élete[szerkesztés]

Cesar Millan, saját bevallása szerint a nagyapja farmján nőtt fel, s mivel már akkor is rendkívül jól értett a kutyákhoz ‑ de annál nehezebben illeszkedett be a gyerektársadalomba ‑ El Perrerónak, azaz „kutyafiú”-nak csúfolták a társai. Huszonegy éves korában illegálisan átszökött Mexikóból az Amerikai Egyesült Államokba. Nem beszélte az angol nyelvet, így elsőként egy kutyakozmetikában kapott munkát, ahol hamar kiderült, hogy jól tud bánni a nehezen kezelhető kutyákkal is. Jada Pinket Smith és Will Smith baráti segítsége nyomán indult el a karrierje: a kutyáikhoz nyújtott segítségért cserébe egy éven keresztül nyelvtanárt fizettek neki, és beajánlották kollégáiknak.

Cesar 2000-ben hivatalos tartózkodási engedélyt kapott az Amerikai Egyesült Államokban, majd 2009-ben megkapta az amerikai állampolgárságot. 2002-ben hozta létre a „Dog Psychology Center” (Kutyapszichológiai Központ) nevű intézményt, ahol az agresszív, sérült, problémás állatok rehabilitációját segíti elő. Nem sokkal később került hozzá az akkor 4 hónapos Daddy, Redman kutyája. Mivel Redman sokat volt távol otthonától, ezért Cesarra bízta kutyáját. Pár hónapra rá, Cesar hivatalosan is örökbe fogadta Daddyt, aki nagy szerepet töltött be családja életében.

Filmes karrier[szerkesztés]

2004. szeptember 13-án a National Geographic Channel bemutatta az azóta híressé vált sorozatot, a Dog Whisperert, azaz a „Kutya-suttogót” (magyarul „A csodálatos kutyadoki” címen vetíti a televízió). Már az első évad a csatorna egyik sikersorozatává emelte a műsort, amelyet a tévénézők azóta több mint nyolcvan országban követhetnek nyomon.

A Dog Whisperer című sorozat sikerét meglovagolva Cesar több könyvet is írt, melyek felkerültek a New York Times bestseller listájára is. Non-profit alapítványának (The Millan Foundation) célja, hogy a bántalmazott és elhagyott kutyáknak egy jobb életet biztosítson, és az embereket megtanítsa arra, hogyan bánjanak négylábú barátaikkal.

Cesar Millan több hollywoodi filmprodukcióban is feltűnt néhány epizódszerepben (Szellemekkel suttogó, 2006; South Park, 2006; Dr. Csont, 2008), illetve szerepet kapott a Beethoven's Big Break (2008) és a The Back-Up Plan (2010) című nagyjátékfilmekben is.

Elismerések[szerkesztés]

Cesar munkáját számos díjjal ismerték el pályafutása során. 2005-ben a Nemzeti Állatvédő Liga részesítette különleges dicséretben az állatok rehabilitációját elősegítő munkájáért; 2006-ban, 2007-ben és 2009-ben a Csodálatos kutyadoki (Dog Whisperer) sorozatát Emmy-díjra jelölték a legjobb televíziós valóság-show kategóriájában; 2006-ban az IACP (International Association of Canin Professionals) tiszteletbeli tagjává választotta őt és feleségét; 2007-ben elnyerte a Michael Landon-díjat „a fiatalság televíziós nevelőmunkájáért”; 2008-ban pedig átvehette Los Angeles város Treasure Awardját és a legjobb valóság-show díját. 2010-ben a Csodálatos kutyadoki megkapta a People's Choice Award-ot a „Kedvenc állatos filmsorozat” kategóriájában.

Magánélet[szerkesztés]

2010 februárjában Cesar-nak el kellett búcsúznia Daddy-től, az amerikai pitbull terriertől, aki tizenhat évig volt társa és segítője, s aki fontos szerepet kapott a Csodálatos kutyadoki c. sorozatban is. Ugyanabban az évben hivatalossá vált az is, hogy házassága Ilusión Wilson Millannal véget ért. Ilusión és Cesar 1994-ben házasodtak össze, két fiuk van, Andre (1995) és Calvin (2001).

További munkássága[szerkesztés]

Cesar Millan az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Kanadában turnézik élő műsorával („Emberképző kutyákhoz”). Első könyve, a Cesar's Way (magyar fordításban a Csodálatos kutyadoki címen jelent meg 2010-ben) Kaliforniában az iskolai tananyag részét képezi 2008-tól. Az iskolai oktatásban a kutyák gondolkodásának megértésére, az energia nyelvére és a felelősségvállalásra tanítja a fiatalokat, valamint módszereinek nagy jelentőséget tulajdonítanak a falkamentalitás, a csapatmunka megértéséhez, az erőszakmentes önérvényesítésre való neveléshez való alapoktatásban. A Yale Egyetemmel együttműködésben egy új tanterven dolgozik, amely szeretné megalapozni az oktatásban az együttérzésre és empátiára való nevelést, elősegítve a gyerekek kiegyensúlyozott kapcsolatát környezetükkel, a természettel, családjukkal és barátaikkal.[forrás?]

Bibliográfia[szerkesztés]

Könyvei (társszerző Melissa Jo Peltier)[szerkesztés]

 • A csodálatos kutyadoki... Hogyan váljunk falkavezérré kutyánk számára. 2010. (Cesar's Way: The Natural, Everyday Guide to Understanding and Correcting Common Dog Problems. 2006.)
 • Be the Pack Leader: Use Cesar's Way to Transform Your Dog . . . and Your Life. 2007.
 • A kutya mint családtag. 2012. (A Member of the Family: Cesar Millan's Guide to a Lifetime of Fulfillment with Your Dog. 2008.)
 • Hogyan neveljünk tökéletes kutyát... Kölyökkortól a fiatal felnőttkorig. 2011. (How to Raise the Perfect Dog: Through Puppyhood and Beyond. 2009.)
 • Cesar's Rules: Your Way to Train a Well-Behaved Dog. 2010.
 • Cesar Millan's Lesson's from the Pack: Stories of the Dogs Who Changed My Life. 2017.

DVD-k[szerkesztés]

 • People Training for Dogs
 • Becoming a Pack Leader
 • Your New Dog: First Day and Beyond
 • Sit and Stay the Cesar Way
 • Common Canine Misbehaviors
 • Raising the Perfect Puppy
 • Dog Whisperer with Cesar Millan - The Complete First Season, 2006
 • Dog Whisperer with Cesar Millan - The Complete Second Season, 2007
 • Dog Whisperer with Cesar Millan - The Complete Third Season, 2008
 • Dog Whisperer with Cesar Millan - The Complete Fourth Season, 2010

Magyarul[szerkesztés]

 • Cesar Millan–Melissa Jo Peltier: A csodálatos kutyadoki. Hogyan váljunk falkavezérré kutyánk számára; ford. Kós Judit; Gabo, Bp., 2010
 • Cesar Millan–Melissa Jo Peltier: Hogyan neveljünk tökéletes kutyát. Kölyökkortól a fiatal felnőttkorig; ford. Kós Judit; Gabo, Bp., 2011
 • Cesar Millan–Melissa Jo Peltier: A kutya mint családtag. Cesar Millan útmutatása az elégedett és boldog kutya-ember kapcsolat megteremtéséért; ford. Kós Judit; Gabo, Bp., 2012
 • Rövid útmutató a boldog kutyához; ford. Kós Judit; Gabo, Bp., 2013
 • Cesar Millan–Melissa Jo Peltier: Amit a falkától tanultam. Kutyák, akik megváltoztatták az életemet; ford. Czibik Márta; Gabo, Bp., 2017

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. LIBRIS, 2009. augusztus 28. (Hozzáférés: 2018. augusztus 24.)

További információk[szerkesztés]