Canusa Street

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Canusa Street
Ország Amerikai Egyesült Államok
Kanada
Település
  • Stanstead
  • Derby
Elhelyezkedése
Canusa Street (Kanada)
Canusa Street
Canusa Street
Pozíció Kanada térképén
é. sz. 45° 00′ 21″, ny. h. 72° 08′ 18″Koordináták: é. sz. 45° 00′ 21″, ny. h. 72° 08′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Canusa Street témájú médiaállományokat.

A Canusa Street (franciául: rue Canusa) az egyetlen olyan határszakasz az Amerikai Egyesült Államok és Kanada között, ahol a határvonal az út közepén húzódik.

Az egykor önálló Beebe Plain települést vágja ketté az utca, s ez által a határ: északi oldala a Québec tartománybeli Stansteadhez, míg a déli a vermontbeli Derbyhez (Orleans megye) tartozik.

Története[szerkesztés]

A helyi legenda szerint meglehetősen részeg földmérők, amikor azt a feladatot kapták, hogy állapítsák meg az Egyesült Államok és Kanada határát a régióban (az északi szélesség 45. fokánál), úgy döntöttek, hogy a határt közvetlenül a falu közepén helyezik el ott, ami most a Canusa Street. A jelenlegi kataszteri rajzon azonban a határvonal az utca déli szélén húzódik, ami arra utal, hogy az teljes egészében Kanadán belül található.

A Canusa Street nyugati végén található  a határátkelő.[1] Közvetlenül vele szemben áll egy ház, amelyet az 1820-as években boltként építettek. Egy ideig itt működött a világ egyetlen nemzetközi postahivatala. Egy postamester dolgozott itt, de két ajtaja és két postai pultja volt: országonként egy-egy.

A Beebe Plain-i könyvtár részben az Egyesült Államokban, részben Kanadában található.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Canusa Street című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]