Caius Cassius Longinus (jogász)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Caius Cassius Longinus
Született i. e. 5
Elhunyt nem ismert
Állampolgársága római
Házastársa Junia Lepida
Gyermekei
  • Cassia Longina
  • Cassius Lepidus
SzüleiAelia
Lucio Casio Longino
Foglalkozása
  • jurist-consultant
  • politikus
  • író
Tisztsége
SablonWikidataSegítség

Caius Cassius Longinus (1. század) római politikus, jogász, az előkelő plebejus Cassia gens tagja. Egyesek szerint azonos volt Caligula sógorával, aki 30-ban Asia provincia helytartója lett. Erre az ókori Pomponius utal, azonban elképzelhető, hogy tévedett. Felmerült a lehetőség, hogy mind ő, mind a vele összekevert Lucius Cassius Longinus consulok voltak abban az évben, sőt az is, hogy egyazon személyről van szó.

Claudius császár uralkodása alatt, 50-ben Syria helytartója volt. Bár kormányzása alatt nem volt háború, vasfegyelmet tartott a rábízott csapatoknál, és kondíciójuk fenntartására is ügyelt. Ő vezette az Eufráteszhez Meherdatest, akit a Pártus Birodalom királyává akartak tenni. Hazatérve hatalmas tekintélynek örvendett makulátlan személyisége és hatalmas vagyona révén, ám mindezzel kivívta Nero rosszallását. Császári parancsra 66-ban száműzték Szardínia szigetére, majd Vespasianus idején hívták vissza. Száműzetése idején vak volt, tudósít Suetonius.

Longinus felesége a híres jogász, Quintus Aelius Tubero lánya, és Servius Sulpicius unokája volt. Ő azonban nem csak így kötődött a római joghoz, hanem annak jeles művelője is volt: 10 könyvet írt a polgárjogról (Libri Juris Civilis), illetve kommentárokat Vitellius és Urseius Ferox munkásságához, amelyeket megőriztek a Digestában. Cassius Masurius Sabinus és Ateius Capito iskolájához tartozott, azonban mivel módszereiket még tudományosabb síkra vitte, az utána fellépő nemzedéket már Cassiani névvel illetjük.


Elődei:
Marcus Vinicius
és
Lucius Cassius Longinus
Consul
30 (suff)
collega:
Lucius Naevius Surdinus
SPQR
Utódai:
Tiberius
és
Lucius Aelius Seianus

Források[szerkesztés]