Cairn terrier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cairn terrier (Cairn terrier)
Cairn-Terrier-2008.PNG
Fajtagazda ország Nagy-Britannia (Skócia)
Osztályozás
Csoport III. Terrierek
Szekció 2. Kis méretű terrierek
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 1995
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Cairn terrier témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Cairn terrier témájú kategóriát.

A cairn terrier neve az angol cairn, azaz "kőrakás" szóból származik, amely gyakori Skócia-szerte, és útjelzőként szolgál, vagy emléket állít valaminek. Találó név ennek a szürkés-barnás, sprőd bundájú felföldi terriernek.[1]

Története[szerkesztés]

Lehetséges, hogy a cairn a Skóciához tartozó Skye-szigetről származik, és feltehetően már Stuart Mária uralkodása idején használták a kőrakásokban megbúvó rókákra való vadászatban. A XX. század elején a tenyésztők vigyáztak, hogy fenntartsák a fajta szálkás bundáját, zömök testét és egyéb terrierjellemzőit. A fajta 1909-ben kapta nevét, azelőtt rövid szőrű Skye terriernek hívták.[2]

Jellem[szerkesztés]

A cairn ugyanúgy otthon érzi magát a városban, mint vidéken. Csodás házőrző, és könnyebb kiképezni, mint a legtöbb terriert, de a terrier-vérmérséklet mindig jelen marad benne. Főleg a kanok hajlamosak megjátszani a nagyfőnököt. Apró mérete és jó egészsége miatt ideális kedvenc. Ugyanakkor eleven, a félelmet nem ismeri.

Küllem[szerkesztés]

Kis termetű, zömök, izmos, arányos testalkatú kutya. Feje nem túl hosszú, koponyája széles ( a többi terriernél szélesebb és rövidebb). Szeme sötétbarna. Füle kicsi, hegyes, feláll. Nyaka rövid, izmos, háta hosszú és egyenes, ágyéka feszes, mellkasa mély. Végtagjai rövidek, párhuzamosak. Farka rövid, a legtöbbször vízszintesen tartja. Szőrzete durva, kemény, sűrű és az egész testén meglehetősen hosszú. Színe vörös, homokszínű, szürke vagy fekete. Kítűnően úszik. Jól bírja a terepen való vadászatot, kétrétegű bundája nem ázik át. Testmérethez képst rendkívül nagy erőt képes kifejteni állkapcsával. A mellső mancsai nagyobbak a hátsóknál.

Méretek[szerkesztés]

  • Testtömeg: 6-7,5 kg
  • Marmagasság: 25-30 cm
  • Életkor: 12-15 év

Megjegyzés[szerkesztés]

Bobby szobra
  • A fajta tenyésztésből kizárt fehér egyedeiből alakult ki a ma népszerű West highland white terrier
  • A híres Edinburgh-beli Greyfriars' Bobby, egy legendás kutya, valószínűleg egy korai Skye terrier vagy Cairn terrier lehet.
  • Oz, a csodák csodája című filmben Dorothy kutyáját is egy Cairn terrier alakította.

Rokon fajták[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Dr. Bruce Folge: Új kutya Enciklopédia, M-érték kiadó, 2007. ISBN 978-963-9693-43-2
  2. David Alderton: Kutyák , Dorling Kindersley Ltd, London (ISBN 963-545-111-3)