CFosSpeed

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
cFosSpeed
Fejlesztő cFos Software GmbH
Első kiadás 2004. július 7.
Legfrissebb stabil
kiadás
9.60
(2014. január 29.)
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Operációs rendszer Windows 8.1, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Server 2008
Platform IA-32 és x86-64
Méret 4.4mb
Kategória Dinamikus átvitelkezelő (traffic shaping)
Licenc Shareware
A cFosSpeed weboldala

A cFos/cFosSpeed egy csomagoptimalizáló segédprogram Windows operációs rendszerekre (driver), amely folyamatosan figyeli a befelé és kifelé történő adatáramlást (le- és feltöltés), és optimalizálja azok sebességét. A program automatikusan kapcsolódik a Windowshoz, ahol elvégzi a le és feltöltött csomagok elemzését, illetve optimalizálását.

Működése[szerkesztés]

Ez a segédprogram a letölteni, illetve feltölteni kívánt fájlcsomagokat különböző prioritású osztályokra bontja. Ez a felosztás egy sor szabályon keresztül történik, amit maga a felhasználó ad meg. Ez történhet program név szerint, layer-7 protokoll szerint, port számok alapján ( TCP vagy UDP) vagy akár más kritériumok alapján. Ezek alapján a kimenő adatforgalom nem "fejetlenül" történik, hanem először meghatároz a program egy sorrendet majd a sorrend alapján kezdi meg a feltöltéseket.
Ily módon a sürgős vagy fontosabb adatok előnyt élveznek a kevésbé fontos adatokkal szemben. Így, akkor is ha nagyobb adathalmaz kerül forgalomba azonos időben, a dinamikus átvitelkezelő mechanizmus (traffic shaping) stabil interaktív kapcsolatot biztosít olyan programoknak mint pl: SSH protokoll, VNC protokoll, VoIP hívások, online játékok, vagy más idő-kritikus programok számára. Mi több, a gyors TCP ACK csomagok feltöltése által gyorsítja a letöltések sebességét.Ez azért van, mert a küldő félnek szüksége van egy visszajelzésre hogy a fogadó félhez eljutottak a korábbi adatok (ACK csomagoknak - ACKnowledgment - nevezzük ezeket a visszajelzéseket), hogy elindíthassa a következő adathalmazt. Ha az ACK csomagok küldése folyamatos, akkor a letöltés is gyorsabb lesz ( TCP folyamat ellenőrzés).
cFosSpeed csökkenti az adattorlódásokat oly módon hogy optimalizálja a TCP méreteit, így visszatartja a feltöltőt a túl sok adat egyszeri küldésétől, amit a fogadó fél már nem tudna fogadni.
Ezen kívül a cFosSpeed tartalmaz még saját tűzfalat, idő és mennyiség korlátokat lehet állítani benne, személyre szabható felhasználói felülete van, és rendelkezik még nyelvi csomaggal is amely különböző felhasználók számára könnyíti meg a megfelelő beállítások kiválasztását.

Hasonló programok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]