CE-jelölés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(CE jelölés szócikkből átirányítva)
CE logó

A CE jelölés (a korábbi EC jelölés) az Európai Gazdasági Térségben bizonyos értékesített termékek kötelező megfelelőségi jelölése 1993 óta.[1] A jelölés azt hivatott jelezni, hogy a termék a rá vonatkozó előírásoknak megfelel és szabadon forgalmazható az EGT belső piacán. A jelölés magában foglalja a CE logót és adott esetben egy kapcsolódó négyjegyű számot, amivel az akkreditált szervezeteket lehet azonosítani.

Méretei[szerkesztés]

A jelnek legalább 5 mm magasnak kell lennie (kivéve kis méretű gépek, berendezések esetén). Ha a terméken magán nem lehet (pl. folyadékokon), akkor a csomagoláson kell elhelyezni.

A logót nem lehet a „CE” betűkkel helyettesíteni.

Visszaélések[szerkesztés]

A valós CE jelölés és a „Made in China” szöveg egymáshoz közeli elhelyezése a leggyakoribb manapság

Az Európai Bizottság tudatában van annak, hogy a CE jelöléssel is visszaélnek más jelölésekkel hasonlóan. Olyan termékeken is elhelyezik, amelyek nem teljesítik a rögzített feltételeit és követelményeit. Egy esetben például azt jelentették, hogy a kínai gyártók is benyújtották jól megtervezett elektromos termékeikhez a megfelelőségi vizsgálati jelentéseket, majd a nem alapvető összetevőit eltávolítva a termelési költségeiket csökkentették.[2] 27 elektromos töltő tesztjéből megállapították, hogy a nyolc darab CE jelölést törvényesen használó mind megfelelt az előírásoknak. Az előírásoknak nem megfelelő töltők pedig a felhasználókra nézve potenciális elektromos és tűzveszélyt jelentettek.

Vannak olyan esetek is, amikor a termék ugyan megfelelne a vonatkozó előírásoknak de a CE jelölés mérete, formája és arányai nem szabályosak.[3]

China Export[szerkesztés]

A különbség a CE logó és az állítólagos „China Export” jel között

Felmerült a gyanú, hogy a CE jelöléshez nagyon hasonló jelölést alkalmaznak egyes kínai export árukon, ami 2008-ban az Európai Parlamentig jutott.[4] Ez az Európai Bizottság szerint tévhit, ilyen jelölésről nem volt tudomásuk. Ez a CE jelölés helytelen ábrázolásából adódhatott, ugyanakkor kezdeményezték a jelölés közösségi védjegyként való bejegyzését és tárgyalásokat folytattak a kínai hatóságokkal az európai normák biztosítása érdekében.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Tanács 93/68/EGK irányelve (1993. július 22.) (angol nyelven) (html). (Hozzáférés: 2013. november 19.)
  2. Buckinghamshire Trading Standards: What’s in your socket?, 2008. (angol nyelven) (pdf). (Hozzáférés: 2013. november 19.)
  3. Misconception attributing CE marking the meaning ‘Chinese export’ (angol nyelven) (html). (Hozzáférés: 2013. november 19.)
  4. Question to EU parliament about China Export (angol nyelven) (html). (Hozzáférés: 2013. november 19.)
  5. Answer to a written question – China Export (CE) mark feeding off the reputation of the European Conformité européenne (CE) mark – P-5938/2007 (angol nyelven) (html). (Hozzáférés: 2013. november 19.)

Források[szerkesztés]

Jogszabályok[szerkesztés]