Ugrás a tartalomhoz

CBBC

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CBBC
(CBBC)

Műsorvezetőváltozó

Formátumműsorblokk
OrszágEgyesült Királyság
Nyelvangol
Évadok22
Gyártás
Részenkénti játékidőváltozó
GyártóBBC
ForgalmazóBBC
Sugárzás
Eredeti adóBBC One, BBC Two
Eredeti sugárzás1985. szeptember 9. – 2012. december 21. (CBBC on One), 2013. január 4. (CBBC on Two)
Státuszvége
További információk
SablonWikidataSegítség

A CBBC (eredeti nevén Children's BBC, magyarul: Gyermekek BBC-je) a brit állami BBC tévétársaság gyerekműsorokból álló műsorblokkjainak egyik márkaneve, a másik ide tartozó név a CBeebies. 2002 óta ezek külön tévécsatornaként, de összetartozóan üzemelnek. A CBBC a 4 és 12 év közötti, a CBeebies a 6 évesnél fiatalabb gyerekeket célozza meg. Műsor blokként 2012. december 21-ig volt elérhető a BBC One és Two csatornákon.

Skót gael nyelven hallgatható és nézhető a BBC Alba, walesiül pedig a S4C csatornákon.

Története[szerkesztés]

Gyerekműsorok a CBBC előtt[szerkesztés]

A BBC-n először az 1937 és 1952 között futott egy For the Children (Gyerekeknek) blokk. A műsor végül megszűnt, de ehelyett elindították a nagyobb gyerekeknek a Blue Peter gyerekmagazint. (A név a tengeri hajók egyik jelzászlójára utal.) Emellett olyan gyerekeket megcélzó műsorokat indított mint a kisgyerekeknek szánt Watch With Mother (Nézd anyuval), a régi Doctor Who scifi-sorozat, vagy a Newsround (Hírkerék) gyerekhíradó.

A blokk indulása[szerkesztés]

A BBC vetélytársa, a ITV 1983-ban elindította a Children's ITV (később CITV) blokkot, de csak 1985-ben indult el a CBBC Children's BBC néven. Ekkor olyan műsorok voltak a blokkban, mint a Hanna-Barbera-rajzfilmek, a Blue Peter vagy a Newsround. A későbbiekben át kezdték tenni a BBC Two-ra.

A 90-es évek[szerkesztés]

Az 1990-es években elkezdett CBBC névre váltani, ami végül 1997 októberétől valósult meg a digitális átállással egy időben. Emellett a 90-es években hétköznap reggelente kezdte felvenni a "Reggeli Show" formátumot. Ezenkívül elkezdtek a kisebbekhez fordulni. Később a BBC Choice-on elindult CBBC on Choice néven is.

A gyerekcsatorna[szerkesztés]

2002-ben elindultak a CBBC és a CBeebies csatornák, ahol régi és új gyerekműsorok voltak.

2005-ben a kulturális, média- és sport-államtitkár Tessa Jowell nem találta elég komolynak, ezért arculatváltást javasolt. A BBC Trust műsorrendi változtatásokat állított be 2008 februárjától, ami délután negyed 6-kori műsorzárást eredményezett, ezért elkezdett csökkenni a nézettsége. Ezért elveszítette a Neighbours (Szomszédok) szappanopera sugárzását, és még a Leggyengébb láncszem című kvízműsor is visszakerült a BBC Two-ra, nappali adásban.

Gyerekblokkok megszűnése[szerkesztés]

2012 májusában a BBC Trust jóváhagyta hogy, az angol digitális átállás után megszünteti a BBC One-n és a BBC Two-n lévő gyerekblokkokat megszünteti.

Így tehát az utolsó sugárzása a BBC One-n 2012. december 21.-én volt, a CBeebies-nek pedig a BBC Two-n 2013. január 4.-én volt. Továbbá az utolsó Newsround adás a BBC One-n 2012. december 20.-n volt, másnap pedig a Blue Peter-nek az utolsó egyben karácsonyi különkiadása volt.

A blokkok végső ütemeztetése[szerkesztés]

Ez volt a gyermek BBC blokkok utolsó ütemeztetése:

  • A CBeebies (a 0 és 6 év közöttieknek) (a BBC Two-n) 2012. december 1.-l hétvégenként reggel 6 és dél között sugárzott, hétköznap pedig ugyanakkor kezdődött, de dél előtt fél órával (11:30 perckór) lett vége.
  • A CBBC (a 4 és 12 év közöttieknek) (a BBC One-n) 2012. december 1.-l délután 3 után 5 perccel (15:05) kezdődött, és negyed hat (17:15) között sugárzott.

Műsorok[szerkesztés]

A CBBC-én nagy mennyiségben gyárt gyerekeknek szóló műsorokat, beleértve drámát, híreket, szórakozást, és tényszerű programokat.

A CBBC leghosszabb ideje futó műsora a Blue Peter. Hasonlóan méltó erre az említésre a Grange Hill, a Newsround, és a legújabb sláger a Tracy Beaker

Ritkán vannak műsorok, amik leginkább a tinédzsereket célozta meg. Ezek közé tartozott például a Byker Grove is.