Békéscsaba városrészei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Békéscsaba városrészei térképen

Békéscsabának hivatalosan 6 különálló városrésze van az önkormányzat beosztása alapján, ezek nagy részben összhangban vannak a természeti-társadalmi és történelmi adottságokkal. A 6 városrész közül 3 teljesen különálló, a törzsterülettől távolabb fekvő terület (Fényes, Gerla, Mezőmegyer), míg a másik három zárt beépítésű, egységes terület (Békéscsaba belvárosa, Lencsési lakótelep, Erzsébethely).

Belváros[szerkesztés]

A város tulajdonképpeni magja, törzsterülete. Már a középkor óta lakott, nagy népsűrűségű, városiasodott, fejlett terület. Itt található a legtöbb közintézmény, látnivaló, műemlék. A szűken vett belváros inkább szolgáltató, üzleti funkciókat lát el, míg kifelé haladva egyre erősödik a lakóterületi jelleg. Az iskolázottság, foglalkoztatási szerkezet, közlekedés itt a legkedvezőbb az összes városrész közül.

Erzsébethely[szerkesztés]

Erzsébethely, vagy másik, gyakrabban használt nevén Jamina, a város nyugati, kertvárosias jellegű lakónegyede. 1890-ig önálló település volt, ezután egyesítették a megyeszékhellyel. A településrész a város egyik kevésbé fejlett, mezőgazdasági jellegű, elöregedő területe, nem túl jó közlekedési struktúrával.

Fényes[szerkesztés]

Fényes a város egyik kicsiny, keleti irányban fekvő része, amely már túl esik a zárt beépítettségű zónán. Alig pár utca alkotja, teljesen falusias kinézetű kép jellemzi. Lakossága is igen szerény mértékű, az infrastruktúra is elmaradott állapotban van.

Gerla[szerkesztés]

Gerla egy északkeleti irányban elhelyezkedő településrésze Békéscsabának, amely mára elég közel került a városhoz, lévén, hogy a Dobozi út mellett kialakuló és terjeszkedő új villanegyed több kilométerre kihúzódott a város egykori határából. Így Gerlán is egyre több új ház épül, habár még nagyjából megőrizte az egykori vidékies, falusias látképét. Jó közlekedési helyzetben van és egy kastély is növeli vonzerejét.

Lencsési lakótelep[szerkesztés]

A város legnagyobb lakótelepe, a Lencsési (másként József Attila lakótelep), amelyet a 70-es években kezdtek építeni. Rendezett külsejű, igen jó életminőségű lakótelepnek számít, jó közlekedési helyzettel, amit erősít, hogy nem túl messzire helyezkedik el a város központjától délkeleti irányban. Két iskola, valamint számos más intézmény és szolgáltatási egység jelzi a szolgáltató szektor magas arányát.

Mezőmegyer[szerkesztés]

A megyeszékhelytől északi irányban fekvő Mezőmegyer szintén falusias jellegű, nyugodt hangulatú városrész, amit az utóbbi években a kiköltözők egyik fontos célállomása lett. A nem túl jómódú békéscsabaiak közül sokan költöznek ide ki a könnyebb megélhetés és jobb lakáskörülmények érdekében. Mivel közlekedése is igen jó, ezért az elmúlt 30 évben fokozatosan emelkedett a lakossága.