Bumm! (kvízműsor)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bumm!
Műfaj kvízműsor

Rendező Koós György (2014)
Műsorvezető Till Attila (2016-)
Liptai Claudia (2014)
Kasza Tibor (2014)

Formátum Boom!
Szlogen A TV2 bombasztikus kvízshow-ja
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 3
Epizódok43
Gyártás
Forgatási helyszín Budapest, Róna utca 174. (Mafilm filmgyár)
Részenkénti játékidő 30 perc
Gyártó Show and Game Produkciós Kft.
Forgalmazó Keshet Media Group
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás kezdete 1. évad: 2014. szeptember 28.
2. évad: 2016. november 21.
3. évad: 2017. május 22.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bumm! egy licencszerződésen alapuló kvízműsor, amely a TV2 csatornáján látható 2014. szeptember 28-tól. A műsor magyar verziója követi az eredeti izraeli Boom! című show-műsorban alkalmazott szabályrendszert. A műsorvezetők az első évadban Liptai Claudia és Kasza Tibi voltak, míg a 2. évadtól Till Attila,[1] aki egyedül vezette a második és a harmadik évadot is.

Formátum[szerkesztés]

A Bumm! egy izraeli formátum, gyártója és forgalmazója a Keshet Broadcasting Ltd. A műsorban egy négyfős csapat küzd a főnyereményért, azaz 20 millió forintért. Nyolc bomba van elhelyezve a stúdióban, amiket egyesével kell hatástalanítani. A játékosok kapnak egy-egy kérdést és a játék előrehaladtával egyre több válaszlehetőséget. Minden válaszhoz tartozik egy színes drót a bombán, amit a kézbe kapott csipesszel kell elvágni, arra ügyelve, hogy a helyes válaszhoz tartozó darab sértetlen maradjon. Tehát csak a rossz válaszokhoz tartozó színes drótokat kell a játékosnak elvágnia. Az első négy kérdéshez négy, az ötödiktől a hetedikig kérdéshez öt lehetséges válasz és színes drót tartozik. A játékosoknak 1 perc (Az 5. bombától 2 perc) áll rendelkezésükre hatástalanítani a bombákat. Az utolsó, nyolcadik bombánál (ami az ún. szuperbomba) dől el a nyeremény összege.

A játékosok 0 forinttól indulnak, minden hatástalanított bombával egy vele járó összeget kapnak. Ha egy bomba felrobban, a hozzá járó összeg elfüstöl, és annyival kevesebbet nyerhetnek meg.

A műsor legizgalmasabb pontja, amikor a bomba felrobban és színes festékporra emlékeztető anyag robban a játékos arcába. Ez akkor történik meg, ha a versenyző a jó válaszhoz tartozó drótot vágja el vagy ha kifut az időből, azaz az idő lejárta előtt nem vágja el az összes rossz válaszhoz tartozó drótot. A védelem érdekében a versenyzők műanyag védőszemüveget viselnek. Minden felrobbant bomba után a csapat egy bizonyos összegű pénzt veszít.

Az első adást 2014. szeptember 28-án láthatták a nézők, amiben a Sztárban sztár négy énekese, Dukai Regina, Koós Réka, Kökény Attila és Pál Dénes játszott. A négy sztárvendég végül 4 millió forinttal távozott, amit jótékony célokra ajánlottak fel. Az első speciális adást átlagosan 1,2 millióan nézték.[2]

A civil játékosok mellett ismert emberekből álló csapatok is versenyeznek a műsorban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tilla kapta Liptai műsorát, és 20 milliót oszt ki (magyar nyelven). Origo, 2016. november 1. (Hozzáférés: 2016. november 1.)
  2. Tarolt a Sztárban sztár és a Bumm! (magyar nyelven). tv2.hu, 2014. szeptember 29. (Hozzáférés: 2014. szeptember 29.)

További információk[szerkesztés]