Bullmasztiff

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bullmasztiff (Bullmastiff)
Fajtagazda országNagy-Britannia
Osztályozás
CsoportII. Pinscherek, schnauzerek - molosszerek fajták - svájci hegyi- és pásztorkutyák
Szekció2. Molosszerek
Típus2.1 Masztiff típusú kutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezetFCI
Érvényes standardangol
Kiadás éve1987
A Wikimédia Commons tartalmaz Bullmasztiff témájú médiaállományokat.

A bullmasztiff zömök testfelépítésű kutya, erős és rövid háttal.

Alkata[szerkesztés]

A lágyéka széles és izmos, oldalai magasak. A magasan tűzött farok kihegyesedik, a csánkig ér, egyenes vagy ívelt. A mellkasa széles és mély, a szügy tágas. Az erős, egyenes mellső lábak csánkja mérsékelten szögletes. A bullmasztiff mancsa macskaszerű. Az izmos nyak mérsékelten hosszú és szépen ívelt. A nagy és négyszögletes koponya csak akkor ráncos, ha a kutya figyel. A koponya kerületének meg kell egyeznie a marmagassággal. Az arcorri része széles és rövid. A füle V alakú, magasan tűzött, ez csak kihangsúlyozza a koponya négyszögletességét. A szeme közepes nagyságú. A bullmasztiff harapása harapófogó-szerű, bár enyhe alsó harapása is elképzelhető. Szőrzete érdes tapintású, rövid szőrszálai a testhez simulnak. A bullmasztiff szőrzete csíkozott lehet, sárga, barna vagy vörös csíkok elképzelhetők. Az arcorri rész és a fül mindig fekete. A mellkason lehetséges kisebb fehér folt. A legtöbbnek mogyoróbarna vagy barna szeme van.

Jelleme[szerkesztés]

A bullmasztiff rendkívül kiegyensúlyozott, nem különösebben befolyásolható, s általában nyugodt módon reagál az ingerekre. Bátor és fizikailag is sokat követel magától. Ugyanakkor igen érzékeny az otthonában uralkodó hangulatra, és a család tagjaival szemben kimondottan gyengéd. Nem ugat sokat, de veszély esetén mindig jelez. A bullmasztiff elszántan védelmezi családját és otthonát a rossz szándékú személyek ellen.

Társas viselkedése: A bullmasztiff türelmes a gyerekekkel; fajtársaival szemben azonban nagyon domináns módon viselkedhet, akár a szabadban találkozik velük, akár a lakásban. Ha fiatal korában megfelelően szocializálták, könnyen meg tud férni az egyéb háziállatokkal, például a macskákkal. A család barátait elfogadja, különösen akkor, ha gazdája is jelzi, hogy minden rendben, a nem kívánt látogatókat azonban feltartóztatja.

Mérete[szerkesztés]

Marmagasság: kan: 64–69 cm, szukák 61–66 cm Testtömeg: kan: 50–59 kg, szuka: 41–54 kg Várható élettartam: 8 év

Megjegyzés[szerkesztés]

A fajta legjobban a tisztességes, kiegyensúlyozott, következetes nevelésre reagál, amely harmonikus környezetben zajlik. A bullmasztiff igen érzékeny gazdája hanghordozására, így az irányítása nem nehéz feladat – de ahhoz olyan ember kell, aki éreztetni tudja a tekintélyét, máskülönben nehezen tudna úrrá lenni egy ekkora erejű, a fajtársaival szemben ennyire domináns magatartású állaton. A bullmasztiffot ma főként figyelmes családi kutyaként tartják, ugyanakkor minden testi és szellemi adottsága megvan ahhoz, hogy jó teljesítményt nyújtson a különféle kutyás sportokban.

További információk[szerkesztés]