Bukura-csúcs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bukura-csúcs
A Bukura kettős csúcsa
A Bukura kettős csúcsa

Magasság2433 m
OrszágRománia
Elhelyezkedése
Bukura-csúcs (Románia)
Bukura-csúcs
Bukura-csúcs
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 21′ 57″, k. h. 21° 51′ 42″Koordináták: é. sz. 45° 21′ 57″, k. h. 21° 51′ 42″
A Bukura II. csúcs látképe

A Bukura-csúcs (Vârful Bucura) a Retyezát-hegység északi főgerincét képező két csúcsa, a Bukura I., melynek magassága 2433 m és a Bukura II. melynek magassága 2378 m.

Nevének eredete[szerkesztés]

A hegy nevét valószínűleg a déli oldalában elterülő katlanról, illetve annak legnagyobb taváról kapta, a Bukura eredetileg egy román női keresztnév. A hegy neve azonban a 18. század derekán készített első katonai felmérés térképén még ilyen néven nem szerepelt, nevét ekkor még Seminile néven írták. Mostani elnevezése valószínűleg csak valamikor a 19. század második felében honosodhatott meg.

Leírása[szerkesztés]

A Retyezát-hegység északi főgerincének részét képező, masszív megjelenésű Bukura két csúcsa közül a kisebbik a Bukura II., melynek meredek, sziklás északi falán több nehéz sziklamászó út is található. A „normál utas” megmászás kedvező időjárási körülmények között nem nehéz, a főcsúcsról ilyenkor nagyszerű körpanorámában részesülhetünk. Dél felé a Szlevej-gerinc és a Bukura-kapu gerincszakasza a Zsudele-csúccsal, nyugatra a Gemenele rezervátum, északi irányba a Retyezát-csúcs, keletre pedig a Bukura-katlan és a Pelága-csúcs látható, jó néhány tengerszemmel egyetemben.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]