Brownie

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a süteményről szól. Ha Eric Clapton Brownie nevű gitárjára vagy kíváncsi tekintsd meg az alábbi lapot: Brownie (gitár)
Egy tányér cukormázas brownie

A brownie /ˈbraʊni/, vagy más szóval chocolate brownie /ˈʧɒklət ˈbraʊni/ vagy Boston brownie egy csokoládés, szeletelt sütemény. Nevét barna színéről kapta, tetejét néha cukormázzal vonják be. Az első írott forrás, ahol a brownie süteményt említik 1897-ből származik a Sears and Roebuck katalógusból.

A legenda szerint úgy találták fel, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába. Számos brownie recept létezik, és sok fajtája nagyon egyszerűen elkészíthető. Recepteskönyvekben gyakran ajánlják kezdő süteményként, mert nem igényel bonyolult műveleteket az elkészítése.

A brownie-t általában desszertként tálalják, néha forró tejjel vagy fagylalttal, ritkábban tejszínhabbal. A fagylaltos brownie-ra használják még a brownie à la mode megnevezést is az Amerikai Egyesült Államokban. Európában a házi browniekészítés nem jellemző, de például a Starbucks és a McDonald’s forgalmaznak kész brownie-t az európai kontinensen. Hollandiában kendervirágzatot tartalmazó brownie is kapható kereskedelmi forgalomban space brownie néven.