Breitling

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Breitling SA
TípusRészvénytársaság
Alapítva1884
Székhely Svájc, Grenchen
AlapítóLéon Breitling
Iparágóraipar
TulajdonosCVC Capital Partners
Formarészvénytársaság
Termékekórák, kronográfok

Breitling SA (Svájc)
Breitling SA
Breitling SA
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 47° 11′ 17″, k. h. 7° 23′ 48″Koordináták: é. sz. 47° 11′ 17″, k. h. 7° 23′ 48″
A Breitling SA weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Breitling SA témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Breitling S.A. egy független svájci óragyártó vállalat, amely kivételes minőségű és felszereltségű luxus- és sportóráiról ismert. Órái legfőképp a légi- (Navitimer, Aerospace) és vízisportok (Aeromarine) szerelmeseit célozzák meg, de a prémium kategóriás szerkezetekre (Breitling for Bentley) is legalább ugyanúgy fókuszál. A márka hivatalos főtámogatója a népszerű Red Bull Air Race-nek, melyen külön csapatot is indít Nigel Lamb-el az élen.

Története[szerkesztés]

  • A családi vállalkozás 1884-ben kezdte meg működését Léon Breitling órásmester kezdeményezésével a svájci St. Imier-béli műhelyben. Célja a professzionális időmérők készítése sportolóknak, tudósoknak és mindenkinek akinek fontos volt a precíz időmérés. Nyolc évvel a kezdet után, 1892-ben - a hirtelen megnövekedett kereslet miatt - Léon Breitling áthelyezte a cég székhelyét az ország akkori óragyártó fővárosába, La Chaux-de-Fonds-ba. Az alapítótól 1914-ben fia, Gaston Breitling vette át a céget és egy évvel később előállt az első - kifejezetten pilótáknak tervezett - kézi kronográffal. Szintén úttörőként, 1923-ban a Breitling cég elkészítette az első olyan kézi kronográfot, amely külön indító-, megállító- és nullázó-gombbal rendelkezett. (Az eddigi mérőeszközöknél ez csak a korona mozgatásával volt lehetséges.) 1932-től Gaston fiával, Willy Breitlinggel az élen folytatódott a munka a még mindig családi kézben lévő manufaktúrában. A cég 1936-ban vált a Brit Királyi Légierő hivatalos partnerévé és ettől kezdve szállította a pilóták óráit.
  • 1942-ben útjára indult a Chronomat termékcsalád, ami az első logarléccel egybeépített óra. Ugyanebben az évben vette kezdetét az együttműködés az amerikai légierővel is.
  • 1952-ben jelent meg a Navitimer sorozat első tagja, ami rendkívüli sikerre tesz szert a pilóták körében, köszönhetően a gyors és praktikus "fedélzeti számítógépnek". A körkörös logarléc és repülési adatokhoz igazított "számológép" itt mutatkozott be elsőként, a Chronomat továbbfejlesztéseként.
  • 1969-ben bejelentették, hogy a Hamilton-Büren és Heuer-Leonidas manufaktúrákkal való együttműködésben kifejlesztették az első automata felhúzású óraszerkezetet, a Caliber11-et.
  • Az 1970-es évek során elszenvedett válság után 1979-ben Ernest Schneider pilóta és órásmester került a cég élére és azt ismét talpra állította.
  • 1995-ben jelent meg a Breitling Emergency. Az óra különlegessége, hogy vész esetén egy kapcsoló segítségével a 121,5 MHz-es frekvencián segélykérő jeleket ad le. Így a szerencsétlenül járt pilótának jelentősen megnő a túlélési esélye.
  • 1999-től kezdve - szintén elsőként a világon - az összes új Breitling óra megkapja a COSC minőségi tanúsítványt és csak ezután kerül kereskedelmi forgalomba. Ez egy újabb garancia a minőségre és megbízhatóságra, mivel még a Svájcban készülő összes óra közül is csak körülbelül 3% felel meg ennek a szigorú minőségbiztosítási előírásoknak.[forrás?]
  • 2001-ben mutatkozott be a SuperQuartz™ technológia, ami a jelenlegi kvarcórák pontosságát egy nagyságrenddel haladja meg, így az éves eltérés minden esetben 10 másodperc alatt marad.
  • 2003-ban indult útjára a Breitling for Bentley termékcsalád, mint az angol Bentley autógyárral való együttműködés eredménye.
  • 2009-ben készült el a cég első, teljesen belsőleg kifejlesztett mechanikus óraszerkezete, a B01-es.

Termékválasztéka[szerkesztés]

Család Modell
Navitimer Navitimer
Navitimer World
Cosmonaute
Montbrillant
Montbrillant Légende
Montbrillant Olympus
Montbrillant Datora
Chrono-Matic 49
Chrono-Matic 1461
Chrono-Matic QP
Windrider Chronomat B01
Chronomat
Cockpit
Chrono Cockpit
Cockpit Lady
Starliner
Blackbird
Professional Emergency
Aerospace
Airwolf
Airwolf Raven
Skyracer
Skyracer Raven
Co-Pilot
Aeromarine Super Avenger
Avenger
Avenger Seawolf Chrono
Avenger Seawolf
Avenger Seawolf Chrono
Chrono Superocean
Superocean
Superocean Steelfish
Superocean Héritage Chronograph
Superocean Héritage 46
Superocean Héritage 38
Chrono Colt
Colt GMT
Colt GMT+
Colt Automatic
Colt Quartz
Colt Oceane

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Breitling
A Wikimédia Commons tartalmaz Breitling témájú médiaállományokat.