Brazília önkormányzatai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brazília önkormányzatai államonként

Brazília önkormányzatai a szövetségi államoknál kisebb közigazgatási egységek. Brazíliában 5570 önkormányzat van, átlagos lakosságuk 34361. Egy brazil állam átlagosan 214 önkormányzattal rendelkezik. A közigazgatásilag legkevesebb részre osztott brazil állam Roraima, amelynek csak 15 önkormányzata van. Minas Geraisban van a legtöbb önkormányzat: 853.

A Szövetségi Körzetet, amely magába foglalja a szövetségi fővárost, Brasíliát is, nem önkormányzatokra, hanem közigazgatási régiókra van osztva.

A brazil alkotmány a Szövetség alkotórészeinek tekinti az önkormányzatokat, és nem az államoknak alárendelt alegységeknek. Minden önkormányzat saját kormányzó testülettel rendelkezik, amely a polgármesterből (Prefeito) és egy jogszabályalkotó testületből (Câmara Municipal) áll. A tagokat négyévente választják, és az önkormányzati választásokat az egész államszövetségben ugyanakkor tartják. Legutóbb 2016. október 2-án volt önkormányzati választás Brazíliában. Minden önkormányzatnak alkotmányos joga, hogy saját jogszabályokat hozzon, adót szedjen és támogatásokat kapjon az állami, illetve a szövetségi kormányzattól..[1] Bíráskodási joguk nincs, a bíróságokat állami, vagy szövetségi szinten szervezik. A comarca, azaz a bírósági szervezet alsóbb egysége nem feltétlenül egy-egy önkormányzatnak felel meg, lefedhet többet is.

Az önkormányzat székhelye az erre kijelölt város (cidade). A törvény nem jelöl meg külön feltételeket, milyen város jelölhető ki, nem szab meg minimum népességet, területet, vagy szükséges intézményt. A város és az önkormányzat neve mindig ugyanaz. Közigazgatási célokból az önkormányzat kerületekre osztható tovább. Új önkormányzatot általában ilyen kerületekből hoznak létre. Egyéb települések a falvak, de ezek nem állnak külön jogilag. Csaknem az összes önkormányzatot negyedekre (bairros) osztják tovább, de a legtöbb önkormányzat nem definiálja ezeknek a határait.

Egy-egy állam határain belül egyesülhetnek, vagy szét is hasadhatnak önkormányzatok, amennyiben az ott lakók népszavazáson fejezik ki szándékukat erre.[1] A folyamatnak összhangban kell lennie az alkotmánnyal. Exklávét létrehozni, elszakadni az államtól, vagy a szövetségtől nem megengedett.[1]


A[szerkesztés]

B[szerkesztés]

C[szerkesztés]

E[szerkesztés]

G[szerkesztés]

M[szerkesztés]

P[szerkesztés]

R[szerkesztés]

S[szerkesztés]

T[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Municipalities in Brazil
A Wikimédia Commons tartalmaz Brazília önkormányzatai témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Constituição da República Federativa do Brasil de 1988 (portugál nyelven). planalto.gov.br . Brazil

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Municipalities of Brazil című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.