Boyd Alexander

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boyd Alexander
BoydAlexanderIbis1910.jpg
Született 1873. január 16.[1][2][3]
Cranbrook[4]
Elhunyt 1910. április 2. (37 évesen)[1][2][3]
Állampolgársága brit
Élettársa Olive Temple
SzüleiMary Wilson
Boyd Francis Alexander
Foglalkozása
Iskolái Radley College
Kitüntetései
  • Fellow of the Zoological Society
  • Founder’s Medal (1908)[5]
A Wikimédia Commons tartalmaz Boyd Alexander témájú médiaállományokat.

Boyd Alexander (Cranbrook, Kent, 1873. január 16.Csád, 1910. április 2.) a brit hadsereg tisztviselője, felfedező és ornitológus. Zoológiai szakmunkákban nevének rövidítése: „Alexander”.

Élete[szerkesztés]

Alexander egy brit katonatiszt, Boyd Francis Alexander alezredes legidősebb fiaként született; anyai ágon a nagyapja volt David Wilson, az egyik leghíresebb indiai szálloda, a kalkuttai Great Eastern Hotel alapítója. Tanulmányait részben Radley, részben Sandhurst településeken végezte, majd hivatásos katonaként helyezkedett el; a századforduló körüli években a brit hadsereg többféle egységénél is szolgált.[6]

Hadnagyi rangban kapott lehetőséget egy expedíción történő részvételre, melynek során keresztülutazhatta Afrikát a Niger folyótól a Nílusig, elsősorban a Csád-tó környékét kutatva. Az utazásra többek között egyik bátyja, G. B. Gosling kapitány és José Lopes kísérte el. 1904 februárjában indultak el a Niger torkolatától, a folyásirány mentén haladva egészen a nigériai Lokoja városáig. Claud az út folyamán hastífuszt kapott és elhunyt, így a Csád-tó környékét Boyd és Gosling már nélküle járták be. 1906 júniusában Gosling is meghalt a mai Kongói Demokratikus Köztársaságban található Niangarában, maláriás eredetű megbetegedésben. Boyd a Kibali folyó folyását követve jutott el a Nílusig, amit az év vége felé ért el, majd 1907 februárjában visszatért Angliába. Útibeszámolóját még ugyanabban az évben publikálta, From The Niger To The Nile (A Nigertől a Nílusig) címmel; hároméves expedícióját a Királyi Földtudományi Társulat a szervezet arany érmének átadásával ismerte el.

1909-ben Lopesszel együtt visszatért Afrikába, meglátogatták Claud sírját Maifoni településen, majd onnan továbbindultak Ouadai felé. Nyeri közelében azonban Alexander vitába keveredett a helyiekkel, akik megölték. Holttestét francia katonák fedezték fel, ők hantolták el bátyja maifoni sírhelye mellett.

Boyd Alexander tagja volt a Londoni Zoológiai Társaságnak, a természettudomány elsősorban ornitológusként tartja számon.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b BnF források (francia nyelven)
  3. a b Biographical Database of Southern African Science (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Oxford Dictionary of National Biography (angol nyelven), 2004
  5. Brit Királyi Földrajzi Társaság: Gold Medal Recipients (angol nyelven). Brit Királyi Földrajzi Társaság, 2018
  6. London Gazette: no. 27442, page 3900, 13 June 1902.

Források[szerkesztés]