Boulonnais

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Boulonnais
Bambou étalon de 2 ans.jpg
Származási hely  Franciaország
Vérmérséklet Hidegvérű
Szín Szürke, néha sárga vagy pej
Testfelépítés Zömök, széles test, feszes far, erős lábszerkezet
Jellemzők Elegáns, nyugodt karakterű, nagy munkabírású
Marmagasság 155-170 cm
Fejforma Testéhez képest feje finom
Eredete I–II. század
Élettere Óceáni és nedves kontinentális éghajlat
Hasznosítása Igáslóként, újabban hátasként is
Boullonais honlapja Weboldal
A Wikimédia Commons tartalmaz Boulonnais témájú médiaállományokat.

A boulonnais vagy boulogne-i Franciaországból, Boulogne-ből származik. Egy különös hidegvérű fajta, mivel egy szép fejhez egy robusztus külső társul, és ennek ellenére is sokkal nemesebb megjelenésű, mint a többi hidegvérű lófajta.

Története[szerkesztés]

A XIV. században harcokban alkalmazták őket. Mivel növelni akarták a tömegét és a magasságát, a XVI. században spanyol lovakkal keresztezték, spanyol, arab, és az erdei ló. A spanyol ló a fajtának a végtagjain és a mozgásán javított, az erdei ló a tömegén és a méretein javított, az arab ló pedig finomított a fajtán. A XVII. századra a boulogne-inek 2 fajtája alakult ki: az ügyes, mozgékony mareyeur-t és nehézigás dunkerque-et. A mareyeur mára gyakorlatilag kihalt, mivel az egyedek tisztavérű tenyésztését nem tartották fenn. A boulonnais 1986 óta rendelkezik tenyésztőegyesülettel.

Jellemzői[szerkesztés]

A legtöbb boulonnais szürke színű. A 18. században a fekete szín volt elterjedt. Magassága 155–170 centiméter, súlya 500–700 kilogramm. Feje finom, homloka lapos és széles, fülei kicsik, nyaka vastag. Sörénye dús, farka magas tűzésű.

Hasznosítása[szerkesztés]

A fajtát napjainkig használják családi gazdaságokban igáslónak, de főleg húslónak, emellett szépsége és élénk mozgása miatt hobbilóként is népszerű.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Boulonnais horse című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • lovas Lovasportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap