Bos Wars

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bos Wars
Egy felépült bázis
Egy felépült bázis
Fejlesztő Bos Wars közösség
Motor Stratagus
Platformok Linux, Windows
Kiadási dátum 2010. április 18.
Verzió 2.6.1
Legfrissebb kiadás
Stabil 2.7 (2013. június 16.)[1]
Műfaj valós idejű stratégia
Játékmódok egyjátékos és többjátékos
Adathordozó letölthető
A Bos Wars weboldala

A Bos Wars (korábbi nevén Battle of Survival) egy nyílt forráskódú keresztplatformos valós idejű stratégiai videójáték. A projektet Tina Petersen indította 2004-ben, a jelenlegi projektvezető François Beerten. A játékot C++ és Lua nyelven írták az SDL szoftverkönyvtár felhasználásával.

A Bos Wars rajta volt a LinuxLinks "A legjobb 42 ingyenes Linux játék"[2] listán, valamint a későbbi legjobb 100-as listájukon is.[3]

A Bos Wars felhasználja Eric Kok "Adaptív megerősítést tanuló ágensek az RTS játékokban"[4] című szakdolgozatát.

A Bos Wars jelenleg a Stratagus motoron alapuló játékmotort használja és a Stratagus projektet egyesítették a Bos Wars projekttel röviddel azután, hogy a motor megváltozott.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék térképén kezdetben minden területet "köd" (fog of war) borít, amelyek a játékos egységei látótávolságán kívül esnek. Amint az egységek felderítik a térképet, a sötétség elmúlik. Ha a felderített területek ismét kívül esnek a látótávolságon, újra sötétség borítja a térképet elrejtve az ellenséges egységek mozgását azokon a területeken.

Minden játékosnak ugyanolyan épületeik és egységeik vannak. Nincsenek fejlesztések a játékban, azonnal építhető minden épület, repülő, földi egység és katona, amint elegendő nyersanyag összegyűlt az építésükhöz.

A játék nyersanyagai a magma és az energia. Magmát a mérnökök és a kombájnok gyűjthetnek a sziklákból, vagy készíthető a forró pontokon a magmapumpákkal. Energiát a mérnökök és a kombájnok nyerhetnek ki a fákból vagy gombákból, vagy előállítható erőművekkel.

Háromféle épülettípus létezik a játékban: vannak alap-, egységgyártó- és védelmi épületek. Az alapépületek az erőművek (power plant), a magmapumpák (magma pump), a radar, a kamera és a páncélterem (vault). Az egységgyártó épületek a kiképzőtábor (training camp), a járműgyár (vehicle factory), a kórház (hospital) és a repülőgyár (aircraft factory). Végül a védelmi épületek a gépfegyverállás (gun turret), az ágyú (cannon) és a rakétakilövő (missile silo).

Online játék[szerkesztés]

Bár hivatalos központi szerver még nem jött létre, a Bos Wars támogatja a többszemélyes online játékot, feltéve, hogy a felhasználók képesek megszerezni a potenciális ellenfeleik IP-címeit. Egyes weboldalak lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak az IP címeik könnyű megosztására.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bos Wars című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]