Bora Đorđević

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bora Dordevic szócikkből átirányítva)
Bora Đorđević
Bora Đorđević (2008)
Bora Đorđević (2008)
Életrajzi adatok
Született1952. november 1. (71 éves)
Čačak
Pályafutás
Műfajokrock
EgyüttesRiblja čorba
Hangszerénekhang
Hangbariton
Tevékenységénekes, dalszerző, szövegíró
Kiadók
A Wikimédia Commons tartalmaz Bora Đorđević témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
2009-es belgrádi koncertjén

Borisav "Bora" Đorđević (cirill betűs szerb írással: Борисав-Бора Ђорђевић), becenevén Bora Čorba (Бора Чорба) (Čačak, 1952. november 1.) szerb énekes, dalszerző és szövegíró, a Riblja čorba együttes frontembere.

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

13 évesen alakította meg az első együttesét Hermelini néven, melynek tagjai voltak: Borko Ilić (gitár), Prvoslav Savić (ritmusguitar), Aca Dimitrijević (dob) és Bora Đorđević (basszusgitár). Zenéjüket többnyire a zágrábi Roboti nevű zenekar inspirálta. Bora két évvel később ritmusgitárra váltott, és elkezdte írni saját dalait. Egyik legkorábbi szerzeményét, a "Moje tuge"-t később a Suncokret Moje bube c. albumán rögzítették. A Hermelini után számos különböző zenekarban játszott, ezek között volt a PORS (Poslednji Ostatak Romantičnog Sveta) is, melynek tagja volt Radomir Mihajlović Točak gitáros. Ez idő tájt Đorđević és barátai lakásokat fosztogattak, a szerzett pénzből pedig hangszereket vásároltak. Három évvel később tartóztatták le őket, az akciók eredményeképpen Đorđević egy hetet töltött a börtönben, középiskolájából pedig eltanácsolták. Szülei úgy döntöttek hogy Belgrádba költöznek, fiuk pedig egy ottani gimnázium tanulója lett. Később szerepet kapott a Jézus Krisztus szupersztár c. rockoperában, mint apostol, valamint több színdarabban is feltűnt.

Zajedno[szerkesztés]

Az 1970-es évek elején megalakította a Zajedno (Együtt) nevű együttest, melyben három női vokalista is helyet kapott: Ivana Kačunković és a Stefanović nővérek: Vukica és Gordana, valamint tagja volt még Đorđe Petrović billentyűs. A zenekar a Bonton c. színdarabhoz valamint rádióműsorokhoz komponált zenét. Az első kislemezükön szereplő "Vizija" és a "Goro moja" dalok hozták meg a népszerűséget az együttes számára. Đorđević a Zajedno tagjaként a Belgrádi Rádió Veče uz radio c. műsoránál is dolgozott mint riporter és a Sivacban tartott könnyűzenei fesztiválokról is tudósított. Egyidejűleg a Džuboks magazin számára is írt cikkeket a jugoszláv rockzenei életről, valamint reklámdalokat szerzett a Beograd 202-nek és a Studio B-nek.

Suncokret[szerkesztés]

1974 végén kilépett a Zajednoból, következő év januárjában pedig megalakította a Suncokret (Napraforgó) nevű akusztikus rockzenekart. Sikereiket folk-rock stílusú dalokkal és a Đorđević által írt szellemes dalszövegeiknek köszönhették. Zoran Modli lemezlovassal közösen is jelent meg kislemezük Hajduk Stanko i Jataci név alatt, amely a "Na putu za Stambol" és az "Anđelija, čuvaj se Turaka" számokat tartalmazta, másik kislemezükön pedig a "Rock and roll duku duku" és a "Gili, gili bluz" dalok szerepeltek, ezt Zoran Modli i Suncokret néven adták ki. Később még három kislemez anyagát vették fel, és elkészítették Moje bube című albumukat.

Rani mraz[szerkesztés]

Đorđević otthagyta a Suncokretet is, mikor az együttes nem volt hajlandó a "Lutka sa naslovne strane" c. dalát eljátszani. Ezután elfogadta Đorđe Balašević meghívását és egy korábbi Suncokret-taggal, Bilja Krstić-csel közösen átigazolt Balašević együttesébe, a Rani mrazba. A zenekarhoz Verica Todorović énekes is társult. Gyakran felléptek Belgrádban az egyik helyi kulturális központban, Đorđević előadta a "Lutka sa naslovne strane", a "Mirno spavaj" és a "Zvezda potkorvlja i suterena" c. dalokat (ezek később mind a Riblja čorba Kost u grlu c. első lemezén jelentek meg), Balašević pedig vicces történetekkel szórakoztatta a közönséget. Ezzel a felállással vették fel a híres "Računajte na nas" című dalt, mely egyhamar a jugoszláv ifjak himnusza lett. Kislemezük is jelent meg, rajta az "Oprosti mi, Katrin" és a "Život je more" c. számokkal.

A Riblja čorbával[szerkesztés]

Csupán 45 napi közös munka után hagyta ott a Rani Mraz zenekart. Miután visszatért Belgrádba, megalakította a Riblja čorbát Miša Aleksić, Rajko Kojić és Vicko Milatović tagokkal. Első nagylemezek, a Kost u grlu hatalmas siker volt, és néhány hónap leforgása alatt népszerűvé tette az együttest. Azonban Đorđević alkoholizmusa és provokatív dalszövegei miatt megítélése viták tárgya volt. A mai napig az együttes frontembere és zenekarvezetője.

Szólókarrier[szerkesztés]

Đorđevićnek Arsen Dedićcsel közös Terazije Színházbeli 1987-es fellépésének gyümölcse az Arsen & Bora Čorba Unplugged `87 című bootleg lemez. Az 1988-ban megjelent Bora priča gluposti költői estjének felvételét tartalmazza. 1996-ban jelent meg a Njihovi dani című lemeze, melyből Milošević-ellenes állásfoglalásának ad hangot.

Szülővárosában, Čačakon az egyik városrész Borislav Đorđević nevét vette fel 2019. május 12-én.[1][2]

Szólólemezei[szerkesztés]

  • Arsen & Bora Čorba Unplugged `87 (1987) - Arsen Dedićcsel közösen
  • Bora priča gluposti (1988)
  • Njihovi dani (1996)

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Források[szerkesztés]