Bookline

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bookline kínálatában több százezer könyv, zenei és filmes kiadvány található meg. A webáruház jelenleg hat üzletágat foglal magába: könyv, antikvár, e-könyv, idegen nyelvű könyv, zene, film. A Bookline a magyar mellett a szlovák és a román piacon is jelen van.

A webáruház számos díjjal is rendelkezik, többször is elvitte az Év Internetes Kereskedője díjat, de megválasztották az Év Könyvkereskedőjének, valamint az Év Honlapjának is. 2013-ban az Ország Boltja Népszerűségi díját hozta el Könyv, CD, DVD kategóriában.

Bookline története[szerkesztés]

A Bookline története 2001-ben kezdődött, amikor Márffy György internetes könyvkereskedést hozott létre. A bookline.hu online antikváriumként indult a Központi Antikvárium készletével, amely 2006-ra az ország legnagyobb online könyváruháza lett. Az átgondolt ár- és marketingstratégiának köszönhetően az oldal igen dinamikusan növekedett az évek során. Forgalma ezzel párhuzamosan nőtt (2005-ben még csak 600 millió, 2006-ban már 1,5 milliárd forint volt), miközben a tulajdonosi szerkezet és a cégforma folyamatosan változott egészen a vállalat 2006. augusztusi tőzsdei bevezetéséig.

A Bookline.hu Nyrt. 2012. január 15-én új, univerzális webáruházként hozta létre a Shopline-t, melynek következtében a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság saját, hivatalos elnevezését is Shopline-webáruház Nyrt.-re változtatta. A Bookline addigi működésének 10 éve során a kezdeti online antikváriumból több milliós termékkínálattal és közel 900 ezer regisztrált felhasználóval bíró internetes vállalattá vált, melynek termék- és szolgáltatáskínálata messze túlmutat a kezdeti elképzeléseken. A társaság korábban elfogadott termékbővítési stratégiájának köszönhetően már a 2011-es, rekorderedményeket felmutató karácsonyi szezonban is több százezer termék szerepelt a könyvön kívül a webáruház kínálatában, melyeket január 15-től új márkanéven és a shopline.hu webcímen érhettek el a vásárlók. A Bookline márka nem szűnt meg, de a nevét Shopline webáruház Nyrt.-re változtató társaság elképzelése szerint az átalakulástól kezdve kizárólag könyveknek, illetve a könyvekhez szorosan kapcsolódó kulturális termékeknek, zenei és filmes kiadványoknak ad helyet.

Jelenlegi formáját, a Libri-Bookline Zrt.-t a két legerősebb magyarországi könyves márka, a Libri és a Bookline összefonódásával nyerte el. Jogelődje a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és érdekeltségei, valamint a Shopline Nyrt.  2013-as fúziójával megalakult Libri-Shopline Nyrt. 2016. augusztus 31-ével kivezették a Libri-Shopline Kereskedelmi Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsdéről (BÉT), ettől a naptól a társaság neve Libri-Bookline Kereskedelmi Zrt.-re változott.

A fúzió után a kereskedői és kiadói üzletág együtt 15,9 milliárd forintos forgalom mellett 700 millió forint feletti adózott eredményt hozott a cégnek 2016-ban.[1]

Jelenleg a Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata.[2] 2020-ban egyes források szerint 40-50 antikváriummal állt kapcsolatban.[3]

Rendeléstől a kézbevételig[szerkesztés]

Online könyvrendelés esetén bolti és futáros átvételre van lehetőség. A könyvek boltba és futárhoz juttatását jelenleg egy 118 főből álló raktár látja el.

A futáros könyvátvétel a világ összes országába biztosított.

Naponta átlagosan 3000 csomagot juttat el a raktár a megrendelőkhöz a futárokon keresztül, a bolti átvételnél ez a szám 500 csomag.

2018 karácsonya óta már csomagoló gép is segíti az ott dolgozókat, hogy az igényeket maximálisan ki tudják szolgálni.

Bookline, mint márka[szerkesztés]

A márka trendalkotó eszmeiségét rendszeres olvasásnépszerűsítő és közösségépítő kampányok, valamint olyan offline megoldások erősítik, mint a Bookline Könyvek, a Bookline Busz, valamint a főváros két csomópontján található Bookline üzletek (Bookline Móricz, Bookline Astoria).

Bookline Móricz Könyvesbolt és Kávézó

Budapest egyik legpörgősebb csomópontján 2018-ban nyílt meg a Bookline Móricz Könyvesbolt és Kávézó. Az üzletben az aktuális könyvkínálat mellett hónapról-hónapra izgalmas eseményekkel, beszélgetésekkel és különleges akciókkal várják a vendégeket. Az üzlet 2018 nyarától hivatalosan is kutyabarát helyként üzemel, emellett pedig elkötelezett a környezetvédelem iránt. Felelős üzletként kezdetek óta környezetkímélő poharakkal csomagolással dolgoznak, a fennmaradó hulladékot pedig szelektíven kezelik. 2019-ben a Legjobb in-store ügyfélélmény díját nyerte el Az Év Kereskedője versenyen.[4]

Bookline Busz

A food truckok mintájára 2017-ben indult útjára a Bookline Busz, amely egyszerre működik könyvesboltként, kávézóként és közösségi térként. A hagyományos boltformákon túllépő üzlet rendszeres vendége az ország legnagyobb fesztiváljainak és kulturális rendezvényeinek, folyamatosan változó, helyszínhez igazított könyvkínálattal. 2018-ban a Bookline Buszt három kategóriában is díjazták az Év Kereskedője versenyen.[5]

Bookline Könyvek:

A 2012 óta megjelenő Bookline Könyvek különleges témaválasztásaikkal, minőségükkel és sokszínűségükkel a Bookline márka fiatalos, trenddiktáló eszmeiségét erősítik tovább. A Bookline a magyarországi internetes piac meghatározó szereplőjeként feladatának tartja, hogy a hazai és nemzetközi sikerkönyvek megjelentetése mellett problémaérzékeny válaszokat adjon napjaink legaktuálisabb kérdéseire is. A saját kiadású könyvek között egyaránt megtalálhatók hiánypótló tényirodalmi munkák, életvezetéssel kapcsolatos kiadványok, gasztronómiai kalauzok és gyermekkönyvek – többek között olyan kiváló szerzők tollából, mint Al Ghaoui Hesna, Gyurkó Szilvia, Munk Veronika, Palya Bea, Polgár Judit vagy épp Szél Dávid.[6]

Díjak és minősítések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bence, Stubnya: Jól ment a Lírának és a Librinek (magyar nyelven). index.hu, 2016. június 21. (Hozzáférés: 2020. június 10.)
  2. Libri BookLine Corporate Site. www.libribookline.com. [2020. május 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. június 10.)
  3. https://www.konyvmamor-antikvarium.hu/rolunk/
  4. Bookline Móricz. bookline.hu. (Hozzáférés: 2020. június 10.)
  5. Bookline Busz. bookline.hu. (Hozzáférés: 2020. június 10.)
  6. Libri BookLine Corporate Site. www.libribookline.com. (Hozzáférés: 2020. június 10.)