Bookline

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Bookline Magyarország egyik kedvelt online könyváruháza, amely a Shopline webáruház alapjait is lefektette. A Bookline kínálatában több százezer könyv, zenei és filmes kiadvány található meg. A Bookline-nal egy cégcsoportba tartozó Shopline a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság, a Közép-Európai Médiacsoport (CEMP) tagja. Székhelye Budapest, vezérigazgató: Starcz Ákos. A webáruház jelenleg hat üzletágat foglal magába: könyv, antikvár, e-könyv, idegen nyelvű könyv, zene, film. A Bookline a magyar mellett a szlovák és a román piacon is jelen van – összesen közel 900 000 regisztrált felhasználójával a régió egyik legnagyobb online kereskedője.

A kezdet[szerkesztés]

A Bookline története 2001-ben kezdődött, amikor Márffy György internetes könyvkereskedést hozott létre. A bookline.hu online antikváriumként indult a Központi Antikvárium készletével, amely 2006-ra az ország legnagyobb online könyváruháza lett. Az átgondolt ár- és marketingstratégiának köszönhetően az oldal igen dinamikusan növekedett az évek során. Forgalma ezzel párhuzamosan nőtt (2005-ben még csak 600 millió, 2006-ban már 1,5 milliárd forint volt), miközben a tulajdonosi szerkezet és a cégforma folyamatosan változott egészen a vállalat 2006. augusztusi tőzsdei bevezetéséig. (1) (Forrás: http://www.webshopexperts.hu/labor/21-szazadi-magyar-e-kereskedelmi-sikertortenetek/ )

Bővülés, átalakulás[szerkesztés]

A Bookline.hu Nyrt. 2012. január 15-én új, univerzális webáruházként hozta létre a Shopline-t, melynek következtében a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság saját, hivatalos elnevezését is Shopline-webáruház Nyrt.-re változtatta. A Bookline addigi működésének 10 éve során a kezdeti online antikváriumból több milliós termékkínálattal és közel 900 ezer regisztrált felhasználóval bíró internetes vállalattá vált, melynek termék- és szolgáltatáskínálata messze túlmutat a kezdeti elképzeléseken. A társaság korábban elfogadott termékbővítési stratégiájának köszönhetően már a 2011-es, rekorderedményeket felmutató karácsonyi szezonban is több százezer termék szerepelt a könyvön kívül a webáruház kínálatában, melyeket január 15-től új márkanéven és a shopline.hu webcímen érhettek el a vásárlók. A Bookline márka nem szűnt meg, de a nevét Shopline webáruház Nyrt.-re változtató társaság elképzelése szerint az átalakulástól kezdve kizárólag könyveknek, illetve a könyvekhez szorosan kapcsolódó kulturális termékeknek, zenei és filmes kiadványoknak ad helyet.

Díjak és minősítések[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]