Blue Lu Barker

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blue Lu Barker
Életrajzi adatok
Születési névLouise Dupont
Becenév„Blue Lu“
Született1913. november 13.[1][2][3]
New Orleans
Elhunyt1998. május 7. (84 évesen)[4][1][2][3]
New Orleans
HázastársaDanny Barker
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszerénekhang
Tevékenység
KiadókCapitol Records

Blue Lu Barker weboldala
SablonWikidataSegítség

Blue Lu Barker (New Orleans, 1913. november 13.New Orleans, 1998. május 7.) amerika dzsessz- és bluesénekesnő. 14 éves kora óta Danny Barker házastársa volt.

Lady Blackbird
Nem található szabad kép.(?)
Lady Blackbird

Pályakép[szerkesztés]

Blue Lu Barker (sz.: Louise Dupont) Danny Barkerrel 1930-ban New Yorkba költözött. Az 1930-as, -40-es években gyakran szerepelt Cab Calloway és Jelly Roll Morton társaságában. Férje zenekarával 1938-39-ben, majd az 1940-es években is készített felvételeket. Egy alkalommal Charlie Parker is velük zenélt.

Legismertebb dalai az „I Got Ways Like The Devil”, a „New Orleans Blues”, a „He Caught The B and O” és a „Don't Make Me High”, a „Don't You Feel My Leg?” és a „Leave My Man Alone“ voltak. 1938 novemberében a „Don't Make Me High” című számában Benny Carter, Buster Bailey, Sam Price, Danny Barker és Wellman Braud kíséretével. 1946-ban további felvételi voltak Danny Barker szextettjével. 1947-ben feltűnt a This Is Jazz című rádióműsorban Wild Bill Davison, George Brunies, Albert Nicholas, Joe Sullivan, Danny Barker, Pops Foster és Baby Dodds társaságában.

1949-ben New Orleansban további lemezei születtek Danny Barker és zenekara kíséretéven. Az 50-es években többek között Willie Pajeaud New Orleans Bandjével is énekelt.

Miután 1966-ban visszatértek New Orleansba, Blu Lu és Danny Barker a New Orleans-i dzsesszhagyomány oktatói és mentorai lettek fiatal zenészek számára.

Az utolsó felvételei 1989-ben készültek, amikor ott volt a New Orleans Jazz & Heritage Festivalon a Danny Barker & His Jazz Hounds társaságában.

Korlátozott hangterjedelme ellenére komoly hatást gyakorolt a fiatal énekesnőre, Billie Holidayre.

Temetését közvetítette a televízió.

Lemezek[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 14.)
  2. a b Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b FemBio database (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Blue Lu Barker című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.