Black Nail Cabaret

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Black Nail Cabaret
Információk
Eredet magyar Magyarország
Aktív évek 2008-napjainkig
Műfaj Elektronikus, Synth Noir, Darkwave
Kiadó Basic Unit Productions, Negative Gain Productions
Tagok
Árvai-Illés Emese, Tarr Zsófia
SablonWikidataSegítség

A Black Nail Cabaret egy magyar synth noir duó, melyet Árvai-­Illés Emese énekes és Tarr Zsófia billentyűs 2008-ban alapított.

Történet[szerkesztés]

Élőben 2010-ben mutatkoztak be Budapesten. Debütáló albumuk, az Emerald City, 2012. május 29-én jelent meg saját kiadásban. A lemezzel megjárták Dániát és Németországot is, Magyarországon pedig játszottak a svéd Covenant és a német De/Vision előtt.

Emese és a zenekar állandó producere, Árvai Krisztián 2012-ben Londonba költöztek, így leginkább online zajlott az ötletelés és a dalírás. Második albumuk, a Harry Me, Marry Me, Bury Me, Bite Me 2015. május 12-én jelent meg a német Basic Unit Productions illetve az észak-amerikai Negative Gain Productions gondozásában. A Black Nail Cabaret 2015 márciusában a német Camouflage és Solar Fake zenekarokkal turnézott, amely keretein belül 10 német nagyvárosban adtak koncertet.

Tarr Zsófia 2016 júliusában elhagyta a zenekart, hogy zeneileg más vizekre evezzen. Árvai Krisztián lépett elõ teljeskörû tagként, elsõ koncerjüket ebben a felállásban 2016 decemberében adták a malmői ElectriXmas nevű fesztiválon, Svédországban. 2016 december 23-án jelent meg a duó 3. stúdióalbuma Dichromat címmel, szintén a német Basic Unit Productions gondozásában.

Emese és Krisztián az Ultranoire frontemberével, Josef Stapellel közösen 2018 őszén megalapította a Dichronaut Records lemezkiadót. A Black Nail Cabaret 4. nagylemeze Pseudopop címen már a Dichronaut gondozásában jelent meg 2018 novemberében.

Egyéb projektek[szerkesztés]

A csapat tagjai a Black Nail Cabaret mellett más formációkban is aktívak: Emese közreműködött a német elektronikus zenész Daniel Myer experimentális elektronika projektjének, az Architectnek legújabb albumán, Zsófi pedig Temesvári Balázs zeneszerző biodark projektjével, az I.O.N-nal, illetve a ROSINFLUX-szal is fellépett.

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok
  • Árvai-­Illés Emese – ének, billentyűsök
  • Árvai Krisztián - billentyűsök
Korábbi tagok
  • Tarr Zsófia – billentyűsök, vokál
Korábbi rendszeres vendégfellépők
  • Nováky Zsuzsanna 'Susy' - vokál, performansz
  • Tímár Tímea – performansz
  • Láng Veronika – basszgitár

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Emerald City (2012)
  • Harry Me, Marry Me, Bury Me, Bite Me (2015)
  • Dichromat (2016)
  • Pseudopop (2018)

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]