Black Diamond (almafajta)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Black Diamond
Származás
Nyingchi, Kína
Osztályozás
Nemzetség: Malus
Fajta: Huaniu


A Black Diamond alma (kínaiul: gāla guǒ; 嘎啦果, magyarul: fekete gyémánt) egy ritka fajta a Huaniu alma családjából, amelyet a tibeti Nyingchi régióban termesztenek. Annak ellenére, amit a név sugall, az alma inkább lila árnyalatú, belül fehér péppel.[1][2] Egyedülálló színét a régió 3500 m feletti magasságának köszönheti. A hőmérséklet vadul ingadozik nappal és éjszaka között, az almát sok ultraibolya sugárzás éri, ezek okozzák a sötét színt.[3] A piac felső szegmenséhez tartozó Black Diamond csúcskategóriás szupermarketekben kerül értékesítésre, és körülbelül 50 jüanba kerül[4][2] (7,75 USD). Sok gazdálkodó nem szívesen termeszti a gyümölcsöt, mivel a Black Diamond almafák későn, csak nyolc év után fordulnak termőre, és mivel a vegetációs időszak rövid (körülbelül 2 hónap).[5] Ezenkívül a Black Diamond almának valószínűleg nincs jobb tápértéke, mint a többi kereskedelmi almafajtának.[2]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. Black Diamond Apples. tasteatlas.com. (Hozzáférés: 2020. január 27.)
  2. a b c Walansky: This extremely rare apple looks like something out of a fairy tale. today.com, 2019. április 1. [2022. december 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. január 27.)
  3. China: Black diamond apples as beautiful as diamonds. freshplaza.com, 2017. október 24. (Hozzáférés: 2020. január 27.)
  4. 农民种植的这种黑色苹果,市场价最高卖到50元一个 (chinese nyelven). new.qq.com, 2018. május 10. (Hozzáférés: 2020. január 27.)
  5. 1顆665元!「神奇黑蘋果」果農卻拒種 心酸真相曝光 (hagyományos kínai nyelven). 東森新聞. (Hozzáférés: 2021. június 15.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Black Diamond Apple című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]