Blà Bheinn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Blà Bheinn
A Blà Bheinn három irányból: fent a keleti oldal, balra lent a déli nyereg, jobbra lent pedig a meredek nyugati oldal
A Blà Bheinn három irányból: fent a keleti oldal, balra lent a déli nyereg, jobbra lent pedig a meredek nyugati oldal

Magasság928[1] m
Hely Skócia, Skye szigete
Hegység Vörös-Cuillin
Relatív magasság862 m
Típus munro
Első megmászás 1857, Algernon Swinburne és John Nichol[2]
Legkönnyebb útvonal 1. Loch Slapin - Dunaiche-folyó - Uaigneich-völgy - déli csúcs 2. Loch Slapin déli része - Am Màm - déli nyereg - déli csúcs
Elhelyezkedése
Blà Bheinn (Skócia)
Blà Bheinn
Blà Bheinn
Pozíció Skócia térképén
é. sz. 57° 13′ 12″, ny. h. 6° 05′ 28″Koordináták: é. sz. 57° 13′ 12″, ny. h. 6° 05′ 28″
A Wikimédia Commons tartalmaz Blà Bheinn témájú médiaállományokat.

A Blà Bheinn[m 1] a skóciai Skye szigetén található csúcs, amely az egyetlen háromezer láb (914,4 méter) feletti hegy a szigeten, amely nem a félhold alakú Fekete-Cuillin főgerincének a része, hanem a különálló Vörös-Cuillin tagja.

Általános információk[szerkesztés]

A hegy neve a többi Skye-csúcstól eltérően nem gael eredetű, hanem egy norvég elnevezés fonetikus átvétele, amelyet pedig az angolok tovább egyszerűsítettek, ezért gyakran Blaven alakban is előfordul. Jelentése „kék hegy”.[m 2]

A hegy 928 méteres magasságával a harmadik legalacsonyabb munro a szigeten, de elszigetelt helyzete miatt 862 méteres relatív kiemelkedéssel rendelkezik, ami a főgerinc mentén sorakozó összes többi hegytől megkülönbözteti. Nyugati oldala különösen elszigeteltnek és hatalmasnak tűnik, innen egyetlen átjárót sem találni, ezért az egyik hagyományos túraútvonal keletről, a Loch Slapin felől közelíti meg, a másik délről, a déli gerincen haladva. Északról általában csak a nagyobb tapasztalattal rendelkezők vállalkoznak.

Első hivatalos megmászására 1857-ben került sor Algernon Swinburne költő[m 3] és John Nichol tudós részéről. Nichol egy barátjának írt levelében szűkszavúan számolt be az eseményről.

Swinburne két hétig vagy tovább volt velem, és éppen most tértünk vissza Skye szigetéről. Vajon újra kalauzként kéne viselkednem és mondanom neked róla valamit? Nos, egy hétnél egy kicsivel többet töltöttünk ott, de legalább néhány hónapnak tűnt. […] Skye-on kétségkívül a legszebb látvány a Scavaig-öböl[m 4] és a Coruisk[m 5] bejárata. Ha el akarod képzelni a Coruisk halvány mását, akkor gondolj a Glen Sannoxra[m 6] úgy, mintha sokkal mélyebb lenne, és amelyet hatalmas, koromfekete és borús sziklák szegélyeznek. Alattuk Acheronként[m 7] fekszik egy kékesszürke tó, körülötte lebegő köddel, mintha rossz szellemek félelmetes kísértetei lennének. […] Megmásztuk a Blavent, Skye legmagasabb csúcsút, komolyabb nehézségek nélkül.
– John Nichol[3]

Túra a keleti oldal felől[szerkesztés]

A túra kiindulópontja a Loch Slapin északnyugati oldalán található parkoló, ahonnan az ösvény a Dunaiche-folyó (Allt na Dunaiche) északi partját követi. Az út az Uaigneich-völgyön (Coire Uaigneich) keresztül vezet, amelynek jobb oldalát a Nagy Hajóorr (Great Prow) sziklái alkotják, amely a hegymászók kedvelt helye. Mielőtt az út erősen jobbra kanyarodik, szemben a Fionna-völgyet (Fionna-choire) látni.

Az idők során több nyomvonal is kialakult a hegyen, de ezek között enyhén balra kell tartani, közelítve a Blà Bheinn keleti sziklafalának a széléhez. Innen már nincs messze az északi csúcs, amely csak négy méterrel magasabb a 924 méteres déli csúcstól. A kettő között egy meredek szakadék található, amelynél némi négykézláb mászással is számolnia kell.

Északkeletre a 150 méterrel alacsonyabb Clach Glas szikláit látni, amelyre csak megfelelő tapasztalattal jutni el a négykézláb mászás miatt. Az enyhén északnyugati irányban haladó hosszú Sligachan-völgy (Glen Sligachan) a balra fekvő Fekete-Cuillin és a jobbra lévő Vörös-Cuillin közötti határvonalat jelenti. A túrázó számára 5-6 óra szükséges a 8 kilométeres táv teljesítésére.

Túra a déli oldal felől[szerkesztés]

A közelebbi hegycsúcs a 494 méteres Sgùrr na Stri, a háttérben a Fekete-Cuillin legdélebbi csúcsai láthatók, az előtérben pedig a Camasunary homokos tengerpartja.

Ennek a kiindulópontja az előző túra parkolóhelyétől néhány kilométerrel délebbre található, szintén a B8083-as út mentén. Innen nyugat felé egy széles, köves földúton kell haladni az Am Màm nevű nyeregig (186 m), ahol a kilátás nyílik nyugatra, a Camasunary és a Sgùrr na Stri (494 m) irányába.

Az ösvény jobbra kanyarodik, és enyhén lejt a hegy oldalában. Bal kéz felé lehet leereszkedni a Camasunary homokkal borított tengerpartjára, amely némileg hasonlít a Dunvegantól nem messze található Coral Beaches-re,[4] amely Skye leghíresebb tengerpartja. Itt található egy bothy[m 8] is, amelyben három túrázó szem- és fültanúja lehetett egy 1982-es vadászgép-szerencsétlenségnek, amikor a Sgùrr na Stri oldalának csapódott egy gyakorlatozó F-111-es vadászrepülőgép.[m 9]

A Blà Bheinnre tartóknak jobbra kell menniük az ösvények találkozásánál. Ez az út a déli csúcsra vezeti a túrázókat, amelyet a korábban leírtaknak megfelelően egy szakadék választ el a magasabb északi csúcstól. Aki ezt a nehezebb útvonalat választja, annak legalább 5-8 órát kell szánnia a 12 km-es kirándulásra.

Megjegyzések[szerkesztés]

 1. Ejtsd [blávejn].
 2. Az eredeti norvég elnevezés bla fjall volt. A norvég nyelvben a melléknév a főnév előtt található, a gael nyelvben fordítva, így a bheinn a fjall szó gael átírása. Lásd Drummond, Peter: Scottish Hill Names. The origin and meaning of the names of Scotland's hills and mountains, Glasgow, Scottish Mountaineering Trust, 2010. 89. ISBN 978 0 907521 95 2
 3. Swinburne húszéves volt, amikor Skye szigetén tartózkodott, és nem hegymászói tevékenységéről volt híres, hanem hogy később a viktoriánus kor költői forradalmának egyik vezéregyéniségévé vált, a 20. század elején többször jelölték irodalmi Nobel-díjra.
 4. Az öböl az Elgol-félsziget és Soay szigete között található. Régi elnevezése sokkal pontosabb volt, hiszen valóban egy öbölről van szó, de ma Loch Scavaig-ként találjuk meg a térképeken. Nevének jelentése "sötét tó".
 5. A Coruisk-tó [korüsk] közvetlenül a Loch Scavaig-ba ömlik egy rövid folyamon keresztül.
 6. Arran szigetén található szabályos teknő alakú völgy, amelyet északi oldalról a sziget legmagasabb csúcsa, a 874 méteres Goatfell határól, és minden oldalról magas hegyek veszik körbe.
 7. Alvilági folyó a görög mitológiában.
 8. A bothy az Egyesült Királyság területén lévő kis ház, kunyhó, amely távoli, néptelen területeken, így főként a skót Felföldön az idénymunkások, vadászok lakhelye volt. Ezek a kunyhók később a túrázók számára is menedéket jelentettek a szélsőséges időjárás elől. Általában kőből épült házakról van szó, amelyekben tűzrakóhely, esetleg magasított fekhely is található. Ld. Sinclair, J. M. (szerk.): Collins Concise Dictionary, Glasgow, Collins, 1999. 186.
 9. 1982. december 7-én az Amerikai Egyesült Államok Légierejéhez tartozó gép a suffolki bázisról szállt fel, és gyakorlatozás közben a Sgùrr na Stri déli oldalának csapódott. A gépen tartózkodó két fő azonnal életét vesztette. Ld. http://aviation-safety.net/wikibase/wiki.php?id=153023

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. http://www.hill-bagging.co.uk/mountaindetails.php?qu=S&rf=1255 A hegy magassága bizonyos források szerint 929 méter, így az általam hivatkozott honlapon is. Ugyanakkor az Ordnance Survey térképeken és a Harvey által kiadott 2014-es Cuillin-térképen is 928 méter.
 2. Mitchell, Ian R.: Scotland's Mountains before the Mountaineers, Edinburgh, Luath Press Limited, 2013. 169. ISBN 978 1 909912 44 1
 3. Knight, Professor: Memoir of John Nichol, Glasgow, James MacLehose and Sons, 1896. 155. (az eredeti angol szövegből saját fordítás)
 4. http://www.walkhighlands.co.uk/skye/coralbeaches.shtml

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Blà Bheinn
A Wikimédia Commons tartalmaz Blà Bheinn témájú médiaállományokat.