Biztosításközvetítő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A biztosításközvetítők hozzák létre a biztosítási szerződést a biztosító és a biztosított között.

A KSH által kiadott TEÁOR szerint a "Biztosítási ügynöki, brókeri tevékenység" ( biztosítási ügynöki és bróker- (biztosítási közvetítői) tevékenység) a 6622 szakágazatba tartozik, nevezetesen a járadékszerződés, valamint biztosítási és viszontbiztosítási szerződés értékesítése, megkötése és a szerződésekkel összefüggő tanácsadás.

Típusaik[szerkesztés]

A biztosításközvetítők két fő típusa: 1. a biztosítási ügynök és 2. a biztosítási bróker (magyarosan biztosítási alkusz). A fő különbség ezek között, hogy amíg a biztosítási ügynök egyetlen (néha több) meghatározott biztosítótársaság megbízásából jár el, addig a biztosítási alkusz független a biztosítóktól, a megbízója a biztosítótársaság ügyfele.

A képzés követelményrendszere és a hatósági vizsga[szerkesztés]

[1]

Biztosításközvetítői csatornák[szerkesztés]

A közvetítés több csatornán keresztül lehetséges. A csatorna megválasztása megfontolt döntést igényel, mivel számos előnnyel, de - adott esetben - hátránnyal is járhat.
A lehetséges csatornák
  • a biztosító saját ügyfélszolgálati irodája
  • a biztosító saját weboldala
  • a biztosító saját ("függő") ügynöke
  • több biztosító független ügynöke
  • biztosítási alkusz (biztosítási bróker)

A biztosító saját ügyfélszolgálati irodája[szerkesztés]

Előnye: Személyesen befáradva egy ügyfélszolgálati irodában részletes tájékoztatást nyújt a minket érdeklő szolgáltatásról ("termék"ről) és a biztosítási szerződés azonnal megköthető.
Hátránya: Csupán egyetlen biztosító ajánlatát nézhetjük meg, a többiről nem kapunk tájékoztatást. Ha más biztosító termékeit is meg akarjuk ismerni, mindenhova el kell menni. Ráadásul ma már több biztosítónak nincs mindenhol saját ügyfélszolgálati irodája.

A biztosító saját weboldala[szerkesztés]

Előnye: Online egyszerűen és gyorsan tájékozódhatunk a minket érdeklő termékről és azonnal meg is köthetjük.
Hátránya: A személyes ügyfélszolgálathoz hasonlóan itt is csak egy biztosító termékeiről kapunk információkat.

A biztosító saját, függő ügynöke[szerkesztés]

Előnye: Az ügyfél részletes tájékoztatást kaphat az ügynöktől, akár saját otthonánban is, a neki megfelelő körülmények között.
Hátránya: csak egy biztosító szolgáltatásairól lehet információkat kapni.

Több biztosító független ügynöke[szerkesztés]

A többes ügynök Magyarországon kevéssé elterjedt közvetítési forma. A többes ügynök egyszerre több biztosítóval áll szerződéses viszonyban, akiknek közvetlen képviselőjének számít jogilag. A többes ügynöknél megkötött szerződés jogilag olyan, mintha közvetlenül a biztosító ügyfélszolgálati irodájában kötötték volna a szerződést.

Előnye: Egyszerre kapunk tájékoztatást több biztosító "termékeiről", így a piacot összehasonlítva tudjuk meghozni döntésünket. A független többes ügynök a biztosító megbízottja, így az ő nevében jár el. Így a többes ügynöknél kötött szerződés ugyanúgy közvetlen csatornának számít, mintha egy biztosító saját ügynökénél vagy ügyfélszolgálati irodájában kötötték volna meg a biztosítást. Ha a többes ügynök díj-összehasonlító weboldallal is rendelkezik, akkor akár online is megkaphatjuk a teljes körű tájékoztatást és a szerződés online megköthető. Mivel közvetlenül a biztosító ügynöke, a biztosítási alkusszal ellentétben nem kell külön alkuszi megbízást aláírni, így az online kötött szerződés valóban online lehet.
Hátránya: Az egyik legjobb választás, ha biztosítási szerződést szeretnénk kötni, kifejezett hátránya nincs.

Biztosítási alkusz[szerkesztés]

  • A biztosítási alkusz (bróker, makler) a biztosítási szerződést annak a félnek az írásbeli megbízása alapján közvetíti, aki a biztosítás létrejötte esetén a biztosított vagy a biztosítóval szerződő fél pozíciójába kerül.
Előnye: A többes ügynökhöz hasonlóan az alkusz is egyszerre több biztosító "termékeit" kínálja. Az alkusz jogi helyzete azonban más, mivel ő nem a biztosító ügynöke, hanem az ügyfél megbízásából dolgozik.
Hátránya: A másik legjobb választás, ha biztosítási szerződést szeretnénk kötni. Mivel nem a biztosító képviselője, tevékenységét csak alkuszi megbízás esetén végezheti.
  • Az alkusz e tevékenységéért attól a biztosítótól jogosult díjazásra, amely az alkusz közvetítésével létrejött szerződésben a biztosítási kockázatot elvállalja. A biztosítási alkusz előkészíti a biztosítási szerződés megkötését. Tevékenysége kiterjedhet a megbízó képviseletében a szerződés megkötésére, a megbízó igényeinek érvényesítésében történő közreműködésre. A biztosító ez irányú meghatalmazása esetén jogosult a biztosítási díj átvételére, valamint a szerződés teljesítésében és lebonyolításában való közreműködésre.
  • A biztosítási alkusz a tevékenysége során a biztosítási szakmai szabályokat mindenkor megtartva köteles eljárni. A biztosítási alkusz e kötelezettsége elmulasztásáért (alkuszi műhiba), így különösen a téves tanácsadásért, a szabálytalan díjkezelésért, a nyilatkozatok késedelmes továbbításáért, felelős. (kb. 250 alkusz rendelkezik felügyeleti engedéllyel).
  1. http://www.soterline.hu/files/letoltes/biztkozv_hatosagi/biztositaskozvetitoi_hatosagi_kepzes_kovetelmeny_%20es_hatosagi_vizsga.pdf

Biztosítási alkuszok Magyarországon[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jogszabályok[szerkesztés]

  • 2003. évi LX. törvény a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről