Bergyanszki-öböl

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bergyanszki-öböl
A Bergyanszki-öböl északi része a kereskedelmi kikötővel Bergyanszknál
A Bergyanszki-öböl északi része a kereskedelmi kikötővel Bergyanszknál
Országok Ukrajna
Átlagos mélység4–8 m
SzigetekMalij Dzendzik
TelepülésekPrimorszk, Bergyanszk
Elhelyezkedése
Bergyanszki-öböl (Ukrajna)
Bergyanszki-öböl
Bergyanszki-öböl
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 46° 42′, k. h. 36° 36′Koordináták: é. sz. 46° 42′, k. h. 36° 36′

A Bergyanszki-öböl (ukránul: Бердянська затока, magyar átírásban: Bergyanszka zatoka) az Azovi-tenger egyik öble Ukrajna déli részén, a Zaporizzsjai területen.

Az öblöt északról a szárazföld, nyugatról az Obityicsna-földnyelv, keletről a Bergyanszki-földnyelv határolja, míg délről nyitott a tenger felé. A két határoló földnyelv végpontja között az öböl szélessége 47 km. Az öbölben, a Bergyanszki-földnyelv mellett több kisebb sziget helyezkedik el, amelyek védett kikötési lehetőséget biztosítanak a kisebb halászhajók számára. A szigetek közül a legnagyobb a Malij Dzendzik. Északi részén, Azovszke falunál torkollik az öbölbe a Kuca Bergyanka folyó.

Az öbölben található a Bergyanszki kereskedelmi kikötő, amelyhez kimélyített hajózási csatorna vezet. Emellett több kisebb kikötő és móló található az öböl partvidékén.

Az öböl mélysége jellemzően 4–8 m között változik. A vízhőmérséklet nyáron 22–30 °C között alakul, télen nulla fok alá esik. Az öböl egy része télen befagy. A víz sótartalma 12—13,5‰.

Források[szerkesztés]