Ben Vorlich (Loch Earn)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ben Vorlich
(Beinn Mhùrlaig)
A Ben Vorlich csúcsa délkeletről nézve
A Ben Vorlich csúcsa délkeletről nézve

Magasság985[1] m
HelySkócia, Loch Earn
HegységGrampian-hegység
Relatív magasság834 m
Típusmunro
Első megmászásThomas Grierson, 1810-es évek
Legkönnyebb útvonalArdvorlich - Vorlich-völgy - Sgiath nan Tarmachan (északi gerinc)
Elhelyezkedése
Ben Vorlich (Skócia)
Ben Vorlich
Ben Vorlich
Pozíció Skócia térképén
é. sz. 56° 20′ 33″, ny. h. 4° 13′ 11″Koordináták: é. sz. 56° 20′ 33″, ny. h. 4° 13′ 11″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Ben Vorlich témájú médiaállományokat.

A Ben Vorlich Skóciában, a Loch Earn partjánál található hegycsúcs, amelyet megkülönböztetnek az ugyanolyan nevű, de a Loch Lomond partjánál fekvő hegytől.

Általános információk[szerkesztés]

A Ben Vorlich elhelyezkedése alkalmassá teszi, hogy az egyik legnépszerűbb és legtöbbet megmászott hegy legyen a Skót-felföld déli részén. Északi szomszédjával, a Stùc a’ Chroinnal együtt Perth és Kinross megye legnyugatabbi felének kiemelkedő földrajzi elemei, közvetlen környezetükben nem található magasabb hegy. A Ben Vorlich a Loch Lomond és Trossachs Nemzeti Parknak is része, annak legkeletebbi kiszögellésében található.

A hegy könnyen megközelíthető Skócia legsűrűbben lakott városaiból, nagyjából egyenlő távolságra fekszik Edinburgh-tól és Glasgow-tól is. A legközelebbi nagyobb település Callander városa, ahonnan az A84-es út észak felé tartva áthalad a Strathyre-erdő sávján, és eléri a Loch Earn nyugati csücskét. A tó déli oldalán vezető alsóbbrendű út visz Ardvorlich birtokra, innen szokták megmászni a hegyet déli irányban haladva. A tó északi oldalán fut a forgalom nagyobb része, itt az A85-ös út köti össze Lochearnhead és Crieff településeit.

Az Ardvorlich-ház, háttérben a Loch Earnnel.

A hegyet általában északi szomszédjával, a Stùc a' Chroinnal együtt szokták megmászni, a térségben ez a két csúcs kapott munro minősítést, míg két corbett, vagyis 2500 és 3000 láb közötti hegy található közvetlen közelükben, a Meall na Fearna (809 m), illetve a Beinn Each (813 m).

A Ben Vorlich nevének eredetére több alternatíva létezik, de a legvalószínűbb, hogy a muir bhalgan, szó szerint zsák alakú tenger kifejezésre vezethető vissza, ami átvitt értelemben öblöt jelent. Ez a Loch Earn egyik öblére utalhat, bár a tó partvonala nem kifejezetten csipkézett.[m 1]

A Ben Vorlichra vezető turistaút kezdetén áll az Ardvorlich-ház, amelyet a 18. század végén építettek a Stewart-család tagjai számára.

Első meghódítója[szerkesztés]

A Skót-felföld déli részén fekvő hegyek esetében nehéz megállapítani, hogy ki és mikor járt rajtuk először, és a Ben Vorlich esetében is csak azokra az írott forrásokra lehet támaszkodni, amelyek egyértelműen jelölik, hogy egy-egy illető felmászott az adott csúcsra. Thomas Grierson (1790-1854) egy Galloway-ből származó egyházi személy volt, neki tulajdonítják a Merrick meghódítását, amely Skócia legdélebbi földrajzi egységének a legmagasabb pontja.[2] Bár az általa írt könyv nem részletezi mindegyik túráját, így a Ben Vorlichra történt mászást sem, de azon hegyek között sorolja fel, ahol járt, és nincs más forrás korábbról.

„Szórakoztató lehet egyesek számára, ha leírom azokat a nagyobb hegyeket, amelyek tetején álltam, és ezzel a fiatalembereket is hasonló cselekedetre ösztönözzem. Bizonyos körülményeknek köszönhetően először a Perthshire területén található hegyeket akartam megmászni. A Rannoch[m 2] közelében lévő hegyeken kívül az alábbi csúcsokon voltam: Ben Aulder,[m 3] Ben-a-Hallader,[m 4] legalább ötször a Schihallion[m 5] tetején, kétszer a Ben Lawers tetején, Ben More,[m 6] Ben Voirlich a Loch Earne partján, Ben Ledi, Ben Venu,[m 7] Ben Chochan,[m 8] Ben-y-Vracky,[m 9] kétszer a Faragonon,[m 10] Ben-y-Ghloe,[m 11] és a terület más, kevésbé jelentős hegyein is.”

– Thomas Grierson, Autumnal Rambles Among the Scottish Mountains[3]

A hegy megközelítése[szerkesztés]

Piros: az Ardvorlichból Ben Vorlichra vezető ösvény.

Leggyakrabban a Loch Earn déli partján fekvő Ardvorlich birtokról szokták megközelíteni a hegyet. Az innen délre haladó ösvény a Vorlich-völgyben (Glen Vorlich) halad az Ardvorlich-patak (Ardvorlich Burn) mentén, majd eléri a Ben Vorlich északi gerincét, amelynek Sgiath nam Tarmachan a neve. A gael nyelvben a sgiath szárnyat jelent, olyan földrajzi elemet, ez esetben hegygerincet, amely éppen megfelelő szögben van ahhoz, hogy védelmet nyújtson az általában nyugatról érkező erős szelektől.[4] A Ben Vorlich észak-déli irányban húzódó gerince természetes védőfalat jelent, annak nyugati oldala szeles, de keleti oldala védett.

Alternatív útvonalon meg lehet közelíteni a csúcsot az északnyugatra fekvő Ben Our csúcsán keresztül is, valamint le lehet ereszkedni a nyugatra fekvő Ample-völgybe (Glen Ample), amely természetes, erdővel borított átjáró a Loch Earn nyugati és Loch Lubnaig középső része között. Ezt a völgyet szokták használni a csúcstól délnyugatra fekvő Beinn Each megközelítésére is.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A gael mh mássalhangzó kettősét az angolban v-nek ejtik, így lett a m(h)uir szó eleje v. Drummond, Peter: Scottish Hill Names. The origin and meaning of the names of Scotland's hills and mountains, Glasgow, Scottish Mountaineering Trust, 2010. 159. ISBN 978 0 907521 95 2
  2. A Loch Rannoch és környéke, Pitlochry városától nyugatra.
  3. Ben Alder
  4. Beinn Achaladair
  5. Schiehallion
  6. Két Ben More nevű hegy van, az egyik Mull szigetén, a másik Crianlarich városától keletre, itt az utóbbiról van szó.
  7. Ben Venue
  8. Beinn a' Chreachain
  9. Ben Vrackie
  10. Farragon Hill
  11. Beinn Ghlas

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.hill-bagging.co.uk/mountaindetails.php?qu=S&rf=17
  2. Mitchell, Ian R.: Scotland's Mountains before the Mountaineers, Edinburgh, Luath Press Limited, 2013. 63-64. ISBN 978 1 909912 44 1
  3. Grierson, Thomas Rev.: Autumnal rambles among the Scottish mountains or pedestrian tourist's friend, Edinburgh, Paton and Ritchie, 1850. V.
  4. Drummond, Peter: Scottish Hill Names. The origin and meaning of the names of Scotland's hills and mountains, Glasgow, Scottish Mountaineering Trust, 2010. 52. ISBN 978 0 907521 95 2

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Ben Vorlich (Loch Earn)
A Wikimédia Commons tartalmaz Ben Vorlich (Loch Earn) témájú médiaállományokat.