Belsőváros (Csongrád)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Belsőváros
belváros
Halászház a Gyökér utcában
Halászház a Gyökér utcában
Cím6640 Csongrád, Gyökér utca, Öregvár utca és környezetük
Építési adatok
Építés éve18.19. század
Hasznosítása
Felhasználási területtöbbsége vendégház
Tulajdonosmagántulajdon
Elhelyezkedése
Belsőváros (Csongrád)
Belsőváros
Belsőváros
Pozíció Csongrád térképén
é. sz. 46° 42′ 46″, k. h. 20° 10′ 19″Koordináták: é. sz. 46° 42′ 46″, k. h. 20° 10′ 19″
A Wikimédia Commons tartalmaz Belsőváros témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Belsőváros (vagy Belváros) Csongrád egykori központi részén fekszik, a Tisza partja mentén. A teljes városrész gyakorlatilag élő múzeumként funkcionál, mivel házainak többsége műemléki védettségű, ennélfogva szépen felújított és gondosan karbantartott. Nevével ellentétben a mai város szélén található, a Hármas-Körös és a Tisza összefolyásánál. Lakói eredetileg helyi hajósok, hajóácsok, halászok, kisparasztok és kubikosok voltak; többségük jelenleg vendégházként funkcionál.

Története[szerkesztés]

A Belsőváros Csongrád ősi magja, a település első központja. A bonyolult, zegzugos, tekervényes útrendszer máig fennmaradt és éles kontrasztot mutat az újabb, tervezőasztalon mértani rendszerben született városrészekhez képest.

Gyökér utca 6.

Az Alföld egyetlen település méretű műemléki együttese, a Dél-Alföldön itt található a legtöbb épen megmaradt népi lakóház. Az itteni utcanevek, mint Öregvár utca, illetve a Vár köz vélhetően a már régen elpusztult Csongrádi várra utalnak, így valószínűsíthető, hogy a település akörül alakult ki. A Belsővárosban álló házak a 18.19. századból valók, de valószínűleg egy sokkal régebbi építkezési gyakorlatot követnek. A gyakori környékbeli csatározások miatt a jobb védhetőség érdekében a házaknak eredetileg nem volt utcára néző ablakuk. A ma harminchét műemléki védettségű házzal rendelkező városrész a Körös-torok mellett alakult ki, a közeli Tisza-ártéri üdülő- és strandterülettel együtt az idők során jelentős idegenforgalmi bázissá fejlődött.

Az 1982 óta országos védettséget élvező házak többsége állóhézagos deszkaoromzatú, melynek díszét a vízvezető deszka és tartójának csipkézett széle, a kis világító ablak formája, valamint a fölé rakott ciráda adta. Többségük családi házként funkcionál, de vannak köztük szálláshelyként üzemelő épületek illetve múzeumok is.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Inner City, Csongrád
A Wikimédia Commons tartalmaz Belsőváros (Csongrád) témájú médiaállományokat.