Belsőváros (Csongrád)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Belsőváros
belváros
Halászház a Gyökér utcában
Halászház a Gyökér utcában
Cím 6640 Csongrád, Gyökér utca, Öregvár utca és környezetük
Építési adatok
Építés éve 18.19. század
Hasznosítása
Felhasználási terület többsége vendégház
Tulajdonos magántulajdon
Elhelyezkedése
Belsőváros (Magyarország)
Belsőváros
Belsőváros
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 42′ 46″, k. h. 20° 10′ 19″Koordináták: é. sz. 46° 42′ 46″, k. h. 20° 10′ 19″
A Wikimédia Commons tartalmaz Belsőváros témájú médiaállományokat.

A Belsőváros (vagy Belváros) Csongrád egykori központi részén fekszik, a Tisza partja mentén. A teljes városrész gyakorlatilag élő múzeumként funkcionál, mivel házainak többsége műemléki védettségű, ennélfogva szépen felújított és gondosan karbantartott. Nevével ellentétben a mai város szélén található, a Hármas-Körös és a Tisza összefolyásánál. Lakói eredetileg helyi hajósok, hajóácsok, halászok, kisparasztok és kubikosok voltak; többségük jelenleg vendégházként funkcionál.

Története[szerkesztés]

A Belsőváros, ahogy neve is mutatja, Csongrád ősi magja, a település első központja. A bonyolult, zegzugos, tekervényes útrendszer máig fennmaradt és éles kontrasztot mutat az újabb, tervezőasztalon mértani rendszerben született városrészekhez képest.

Gyökér utca 6.

Az Alföld egyetlen település méretű műemléki együttese. Az itteni utcanevek, mint Öregvár utca, illetve a Vár köz vélhetően a már régen elpusztult Csongrádi várra utalnak, így valószínűsíthető, hogy a település akörül alakult ki. A Belsővárosban álló házak a 18.19. századból valók, de valószínűleg egy sokkal régebbi építkezési gyakorlatot követnek. A gyakori környékbeli csatározások miatt a jobb védhetőség érdekében a házaknak eredetileg nem volt utcára néző ablakuk. A ma harminchét műemléki védettségű házzal rendelkező városrész a Körös-torok mellett alakult ki, a közeli Tisza-ártéri üdülő- és strandterülettel együtt az idők során jelentős idegenforgalmi bázissá fejlődött.

A védett házak többsége állóhézagos deszkaoromzatú, melynek díszét a vízvezető deszka és tartójának csipkézett széle, a kis világító ablak formája, valamint a fölé rakott ciráda adta.

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Inner City, Csongrád
A Wikimédia Commons tartalmaz Belsőváros (Csongrád) témájú médiaállományokat.