Behálózva (film, 2016)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Behálózva
(I.T.)
2016-os ír–francia–amerikai film
RendezőJohn Moore
Producer
  • Craig J. Flores
  • Beau St. Clair
  • David T. Friendly
Műfajkrimi, dráma, misztikus, thriller
Forgatókönyvíró
  • Dan Kay
  • William Wisher Jr.
Főszerepben
ZeneTim Williams
OperatőrEkkehart Pollack
VágóIvan Andrijanić
Gyártás
GyártóVoltage Pictures
Ország Írország

Franciaország

Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő95 perc
Költségvetés114,536 $
Forgalmazás
ForgalmazóRLJ Entertainment
BemutatóUSA 2016. szeptember 23.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Behálózva (eredeti cím: I.T.) 2016-ban bemutatott amerikaifranciaírsvájci film, amelyet John Moore rendezett. A forgatókönyvet Dan Kay és William Wisher Jr. írta, a zenéjét Tim Williams szerezte, a producerei Craig J. Flores, Beau St. Clair és David T. Friendly voltak, a főszerepeket Pierce Brosnan, James Frecheville, Anna Friel, Stefanie Scott és Michael Nyqvist játszották. A Voltage Picturesg készítette, a RLJ Entertainment forgalmazta. Műfaját tekintve bűnügyi film, misztikus film, filmdráma és thriller film.

Amerikában 2016. szeptember 23-án mutatták be a mozikban.

A film általánosságban negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól. A Metacritic oldalán a film értékelése 27% a 100-ból, ami 11 véleményen alapul.[1] A Rotten Tomatoeson a Behálózva 10%-os minősítést kapott, 39 értékelés alapján.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Mike Regan (Pierce Brosnan) sikeres légi-közlekedési iparmágnás, aki technikai fejlesztéssekkel foglalkozik. Csúcstechnológiával felszerelt házában feleségével, Rose-zal (Anna Friel) és 17 éves lányukkal, Kaitlynnel (Stefanie Scott) él. Mike cégénél egy "Omni Jet" nevű alkalmazást fejlesztenek, amely jelentős üzleti sikernek ígérkezik. A fejlesztéshez szükséges tőkét részvénykibocsátással igyekeznek előteremteni. Ehhez azonban szükség van az Értékpapír- és a Tőzsdebizottság (SEC) jóváhagyására. A cégnél Mike találkozik egy 28 éves IT-szakértővel, Ed Porterrel (James Frecheville), és elhívja az otthonába, hogy megjavítsa a WIFI-jük jelerősségét, a lánya ugyanis panaszkodott a lassúságára. Porter ezenkívül frissíti a Mike autójába szerelt GPS-t is, és közben elmondja, hogy dolgozott az NSA-nél, továbbá részt vett egy kandahári katonai akcióban is. Mike meghívja Portert egy családi grillezésre.

Porter megismerkedik Kaitlynnel, és kapcsolatba lép vele a közösségi médián keresztül, ám Mike dühös lesz a srácra, miután egy nap Kaitlyn meghívja őt a házukba. Ez véget vet Porter ígéretesen induló karrierjének is a cégnél. Az elkeseredett férfi távolról elkezd hozzáférni Mike privát adataihoz, beleértve a ház informatikai rendszereit is. Megfigyeli a családot a ház biztonsági kameráin és eszközein keresztül. A lányuk után már korábban is kémkedett, még mielőtt megismerkedtek volna, és a laptopján keresztül rögzítette, ahogyan a lány maszturbál a zuhany alatt. Porter hamis e-maileket küld Mike ügyfeleinek, valamint a SEC-nek, ezzel súlyosan veszélyeztetve a vállalat fennmaradását. Továbbá teljes mértékben átveszi a ház technikájának irányítását, rémületbe kergetve a családot. Hamis e-mailt küld Rose orvosa nevében a nő mammográfiás eredményéről, amely azt állítja, hogy mellrák-szűrése pozitívnak bizonyult. Rose teljesen elkeseredik, de az igazság rövidesen kitudódik, ugyanis az orvos telefonál, hogy a vizsgálati eredmény valójában negatív lett és nincs oka aggodalomra. Miután Mike minderre rájön, megtámadja Portert a férfi házánál, és megfenyegeti, hogy meg fogja ölni, ha nem marad távol a családjától.

Mike segítséget kér az egyik legjobb biztonsági-hálózat szakértőtől, Henriktől (Michael Nyqvist). Henrik kijelenti, hogy Mike-nak meg kell semmisítenie valamennyi intelligens technológiát a házban, és törölni kell az e-maileket, bankszámlákat és a számítógépes fájlokat. Azt is kideríti, hogy Porter valódi neve Richard Edward Portman és az apja öngyilkosságot követett el még hat éves korában, továbbá soha nem dolgozott az NSA-nél, az a fotó pedig, amelyet Mike-nak mutatott a kandahári katonákkal, nem valódi. Annak érdekében, hogy Mike bizonyítékot szerezzen a lakásból, ahol Porter él, el kell távolítaniuk őt otthonról. Henrik egy kávézó pincérnőjétől, akivel Porter korábban szemezett és beszélgetett, ellopja a telefonját. Amíg Portert hamis üzenettel elcsalják otthonról, Mike-nak sikerül megszereznie a bizonyítékokat tartalmazó pendrive-okat, ám amint Porter rájön, hogy ez elterelés, rögtön hazasiet. Otthon felismeri, hogy a menekülő maszkos férfi Mike. Mike beviszi a megszerzett meghajtókat a rendőrségre, ám közben az összevert Porter (magát verte össze) szintén odamegy, azt állítva, hogy Mike tette ezt vele. Mike-ot őrizetbe veszik.

Miután a rendőrség elengedi, Mike hazasiet, hogy megkeresse Kaitlynt és Rose-t. A két nő megkötözve ül a kanapén – Porter fegyvert fog rájuk. Hamarosan küzdelem alakul ki a két férfi között. Mike-nak sikerül legyőznie Portert, aki súlyosan beveri a fejét a lépcső szélébe, haldoklik. Mike a mellkasához tartja a fegyvert, de Rose azt kéri Mike-tól, hogy ne lője le. A távolból halljuk a megérkező rendőrautók szirénáját.

A film zárójelenetében a cég alkalmazottai ünneplik Mike-ot és családját a kifejlesztett alkalmazás sikeréért. A házukban már helyreállt a rend.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[3]
Mike Regan Pierce Brosnan Kautzky Armand
Rose Regan Anna Friel Németh Borbála
Kaitlyn Regan Stefanie Scott Hermann Lilla
Ed Porter James Frecheville Fehér Tibor
Henrik Michael Nyqvist Rosta Sándor

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. I.T.. Metacritic. (Hozzáférés: 2017. május 19.)
  2. Behálózva (2016). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2017. május 19.)
  3. ISzDb – Behálózva (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2017. május 19.)

További információk[szerkesztés]