Basilica Palladiana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Vicenza városa és Veneto tartomány Palladio által tervezett villái
Világörökség
A Basilica Palladiana loggiája és óratonya
A Basilica Palladiana loggiája és óratonya
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
Felvétel éve1994, 1996
Elhelyezkedése
Basilica Palladiana (Olaszország)
Basilica Palladiana
Basilica Palladiana
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 32′ 49″, k. h. 11° 32′ 47″Koordináták: é. sz. 45° 32′ 49″, k. h. 11° 32′ 47″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Basilica Palladiana témájú médiaállományokat.

A Basilica Palladiana Vicenza egyik híres reneszánsz épülete a város központjában, a Piazza dei Signorin. Az építmény legfigyelemreméltóbb sajátossága a boltíves folyosó, loggia, mint az első példák egyike a Palladio-stílusú ablakra, amelyet az ifjú Andrea Palladio tervezett, kinek a munkái nagy hatással voltak az építészet fejlődésére a reneszánsz korában és későbbi időszakokban is.

Az eredeti épület a 15. században épült, és Palazzo della Ragione néven ismerték. A város vezetősége üléseinek színhelye volt, s alsó szintjén üzletek sorakoztak. Amikor az épület egy része 1546-ban összedőlt, a Százak Tanácsa megbízta az építészeket, készítsenek terveket az épület helyrehozatalára. Végül a benyújtott tervek közül 1549 áprilisában Palladióét választották. Ez rendkívül nagy hatással volt az építész további pályafutására, akinek ez volt az első középület-tervezői megbízatása. Az antik és a korszerű építészetet ötvözte, és ezzel nagy sikert aratott. Az eredetileg gótikus épület köré márványból kétszintes loggiasort épített, egy új külső homlokzatot klasszikus alakzatokból, egy boltíves folyosó és egy oszlopcsarnok segítségével.

A Basilica Palladiana tervezéséért Palladio hosszú éveken keresztül kapta a fizetést. Az épület teljesen csak halála után több mint harminc évvel, 1617-ben készült el. Ma kiállításoknak és rendezvényeknek ad otthont. Az épület Vicenza városa és Veneto tartomány Palladio által tervezett villái között került fel az UNESCO Világörökség listájára.

További információk[szerkesztés]