Barbara Polla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barbara Polla
Encore.jpg
Született 1950. március 7. (66 éves)
Állampolgársága svájci
Foglalkozása orvos,
művészeti galéria vezető,
írónő,
politikus

Barbara Polla (1950. március 7.) orvos, művészeti galéria vezető, írónő, svájci, jobb-liberális eszméket valló politikus.

Pályafutása[szerkesztés]

Genfben végezte el az orvostudományi egyetemet, majd specializációt szerzett belgyógyászatból, tüdőgyógyászatból és allergológia-immunológiából. Ezek után kutatómunkát végzett a Harvard Medical School keretében, Bostonban, a Massachusetts General Hospital-ban.

1989-ben visszatért Svájcba, ahol a Genfi Egyetemi Kantonális Kórházban az Allergológia Osztály vezetését vállalta el. 1993-tól 2000-ig. Párizsban a Cochin Egyetemi Kórházban (Université Paris V) az INSERM légzés-fiziológia kutató-laboratóriumának volt az igazgatója, ahol a stressz-protein (HSP) és a radikális oxigén gyökök kutatásának volt specialistája. Kutatásainak eredményét vagy száz eredeti cikkben tette közzé, melynek szerzője vagy társ-szerzője volt, az editoriállal rendelkező következő szaklapokban: Proceedings of the National Academy of Science USA, The Journal of Clinical Investigation, The American Journal of Physiology. Ezen kívül több tanulmányt írt a stressz-proteinekről, valamint az oxidánsokról és antioxidánsokról különböző, ezen a téren megjelenő szaklapokban.

1991-től a svájci nemzeti politika aktív résztvevője: először 1991 és 1993 között, Genf város Városi Tanácsának tagja, majd 1993-tól 1999-ig Genf Kanton Tanácsában képviselő, végül pedig 1999 és 2003 között a Svájci Nemzeti Tanácsban (Országgyűlés) képviselő. 2007-ben kilépett a genfi liberális pártból.

A Forever Laser Institut (egy orvosi esztétikai intézmény) elnöknője és az Alchimie Forever (bőrápoló készítmények) társ-alapítója, mely cégnek Washington városában lánya, Polla Ada az elnöknője.

1991-ben, Genfben, az Analix Forever nevű művészeti galéria megalapítója, melyet azóta is vezet. Ennek a galériának a tevékenységei közé tartozik a hipermodern kortárs képzőművészek nemzetközi programjainak szervezése, művészetkritikusokkal és kívülálló szakértőkkel való együttműködés, művészeti közlemények megjelentetése, minden művészterületre és médiumra kiterjedő érdeklődéssel. 2011 óta az Analix Forever Galéria égisze alatt Párizsban szervez rendszeresen nomád kiállításokat.

Rendszeresen tart előadásokat a Művészetek és a Divat kapcsolatáról az IFM-en Párizsban és a HEAD-ben, Genfben 2010-től havonta szemináriumokat tart a kreativitásról a HEAD keretében tanulóknak.

Cikk- és krónikaírója több újságnak és magazinnak (Tribune de Genève, 24 heures), Agefi Francia Svájcban, PME Magazine, Citizen K, Nuke, Blast, Crash, Bariqualdana (Kuwait), Drome, Art and Roots & Routes, Kunst Magazine.

Barbara Polla a Londerzeel magazinnak társalapítója és felelős kiadója.

Megalapította az Emocionális építészet társaságot Genfben és a 2011 januárjában megtartott első nemzetközi multidiszciplináris Emocionális építészet kollokviumának szellemi szerzője.

Barbara Polla több különböző területen a szabadság védelmére kötelezi el magát. Mint országgyűlési képviselő, a közélet több szférájában a szabadságért küzdött: a tudományos kutatások témaköreinek szabadon történő megválasztásáért, a nőknek a terhesség mesterséges megszakításához való jogáért és mesterséges megtermékenyítés esetén, a petefészek beültetése előtti genetikai diagnosztikához való jogért². Mint gallerista, a művészetek szabadságáért küzd. Szerzőtársa volt egy a börtönökről szóló kiállításnak, melynek címe " A közellenség" volt, és koordinálta egy azonos című könyv megjelentetését. A házastársi kapcsolaton belüli egyéni szabadság mellett szintén elkötelezi magát, és küzd a nők szabadságának minden területen történő elismeréséért.

2013. október 5-től egy magyar művésznő műveit is kiállítja Párizsban, a Taïss Galériában.[forrás?]

Megjelent művei[szerkesztés]

  • Eloge de l'érection, Barbara Polla et Dimitris Dimitriadis, éd. La Muette, 2016
  • Mat Collishaw ou l'horreur délicieuse, Collectif sous la direction de Barbara Polla, Ed. La Muette, 2013
 • L'Ennemi public, Collectif sous la direction de Barbara Polla, Paul Ardenne et Magda Danysz, Ed. La Muette, 2013
 • Noir Clair dans tout l'univers, Collectif sous la direction de Barbara Polla, Ed. La Muette, 2012
 • Tout á fait femme, Kiadó: Odile Jakob, 2012
 • Jaques Coulais Pictor Maximus Paul Ardenne-nel, Kiadó: Take5, 2011
 • Architecture Emotionnelle, Matière à penser, Collectiv munka Paul Ardenne és Barbara Polla vezetésével, Kiadó: La Muette, 2011
 • Peintures. Please pay attention please, Paul Ardenne-nel, Kiadó: La Muette, 2010
 • Victoire, Kiadó: L'Age d'Homme, 2009
 • Amor o muerte Kris Van Assche, Kiadó: L'Age d'Homme, 2009
 • A toi bien sûr, Kiadó: L'Age d'Homme, 2008 november
 • Working Men, le travail dans l'art contemporain, Paul Ardenne-nel, Kiadó: Que, 2008
 • Tigres de papier, Andrea Mastrovito és Andrea Bruciati, Paolo Colombo, Joseph del Pesco, Paul Ardenne. Kiadó: Monografia, 2008
 • Handicap entre différence et ressemblance, Kiadó: Favre, 2007
 • Les hommes, ce qui les rend beaux, Kiadó: Favre, 2005
 • Vocation Créateurs, Pascal Perez-zel, 2004, livre sur la création d'entreprise
 • La nécessité libérale, ISBN 2-88108-644-6, Kiadó: de l'Aire, 2003
 • Etreinte, Kiadó: l'Aire, 2003
 • L'inflammation, Russo-Marie F. és Pelletier A.-val, Orvostudomány/ Tudomány, Kiadó: John Libbey, 1998
 • Stress-inducible cellular responses, Feige U. Morimoto ésRI. Yahara I.-vel, Kiadó: Birkhäuser Verlag (Basel, Boston, Berlin), 1996
 • Incertaine identité, Olivier Zahm és Luigi L. Polla-val, Kiadó: Georg, 1994
 • Asthme et allergie, Kiadó: Médecine et Hygiène, Genève, 1993

Külső hivatkozások[szerkesztés]