Baltic Pipe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Paltic Pipe sematikus nyomvonala

A Baltic Pipe, vagy Balti-gázvezeték egy építés alatt álló csővezetékes földgázszállító rendszer, amely Lengyelországot köti össze Dánián keresztül Norvégiával és a norvég fölgáz Közép-Európába szállítását biztosítja. A csővezeték szállítási kapacitása évi 10 milliárd m³. A projekt fejlesztését a dán Energinet és a lengyel Gaz-System cégek végzik. A vezeték a Norvégiát és Németországot összekötő Europipe II vezetékrendszerhez, valamint az északi-tengeri gázmezőkhöz kapcsolódik.

A csővezetékrendszert 2022. október 1-jén helyezték üzembe 900 m㎥ kapacitással.[1] A teljes szállítási kapacitását 2023. január 1-jén éri el.[2] A gázvezeték kapacitása alkalmas a lengyel gázimport 60%-át kitevő, a Jamal–Európa-gázvezetéken érkező orosz földgáz kiváltására.[3] Szlovákia az éves szükségletének ⅓-át a Baltic Pipe-on keresztül szerzi be.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Herczeg Márk: Felavatták a norvég gázt Dánián át Lengyelországba szállító Baltic Pipe vezetéket. 444.hu (2022. szeptember 27.)
  2. New environmental permit restarts construction on halted parts of Baltic Pipe (angol nyelven). en.energinet.dk. (Hozzáférés: 2022. szeptember 28.)
  3. As it happened: Putin warns against 'outside intervention' (brit angol nyelven). BBC News. (Hozzáférés: 2022. szeptember 28.)
  4. Magyari Péter: Csak a magyar kormány nem hiszi el, hogy van gáz Oroszországon kívül is. 444.hu (2022. október 28.)