Balkenkreuz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az egyeneságú Balkenkreuz a második világháború alatt a Wehrmacht, és azon belül a Heer, Luftwaffe, Kriegsmarine jelképe. A mai Bundeswher által használt vaskereszt a Balkenkreuz négy "szárnyát" örökli.

A Balkenkreuzt gyakran tévesen „Balkán keresztnek” fordítják, de semmi köze a Balkánhoz. A legpontosabb fordítás a gerendakereszt vagy rúdkereszt[1] lenne.

A Smithsonianban kiállított Fw 190F vadászgépen látható Balkenkreuzok

Története[szerkesztés]

Először 1918. április közepén kezdte el használni a Luftstreitkräfte (első világháborúbeli német légierő), egy héttel Manfred von Richthofen, a Vörös Báró halála előtt, és innentől kezdve a világháború végéig használták,[2] majd 1935-től (A Luftwaffe-nál) a második világháború végéig Európában. A Luftwaffe kétféle keresztet használt: egy olyat, ahol a "szárnyak" keskenyebbek - 1939. júliusáig ezt használták a repülőgépek egész felületén -, és egy olyat, ahol a "szárnyak" szélesebbek (25%-kal szélesebb), és azt a repülőgéptörzsön és a szárny alján használták.[3]

A háború végére elterjedt módszer volt, hogy a központi fekete keresztet nem festették fel a repülőgépekre, a láthatóság csökkentése érdekében; fekete és fehér festékkel is festették fel csak a négy "szárnyat".

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Dictionary of Vexillology: B (Banner Roll - Bauceant)". Dictionary of Vexillology. FOTW Flags Of The World.
  2. Egy 1918. március 20-án kiadott gyártási irányelv szerint: "Hogy gépeink felismerhetőségét növeljük, a következőt rendeljük el ... Ezt a módosítás 1918. április 15-éig kell végrehajtani", a zárómondat pedig ez volt: " A 41390-es számú parancsot azonnal kell teljesíteni"
  3. Bert Hartmann. "Luftarchiv.de - Kennzeichen - Allgemein, Abb.4". Luftarchiv.de.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Balkenkreuz című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.