Baldvin-csatorna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baldvin-csatorna
OrszágBelgium
TelepülésNyugat-Flandria
NévadóI. Baldvin belga király (ember)
Építés éve1907
Típuscsatorna
Hosszúsága12 000 m
Elhelyezkedése
Baldvin-csatorna (Belgium)
Baldvin-csatorna
Baldvin-csatorna
Pozíció Belgium térképén
é. sz. 51° 18′ 02″, k. h. 3° 12′ 18″Koordináták: é. sz. 51° 18′ 02″, k. h. 3° 12′ 18″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Baldvin-csatorna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Baldvin-csatorna Zeebrugge közelében

A Baldvin-csatorna a belgiumi Brugge város tengeri kikötőjét köti össze a 15 km-re lévő Zeebrugge kikötőjével, ezen keresztül pedig az Északi-tengerrel.

Története[szerkesztés]

Belgium 1827-ben szakadt el Hollandiától. A XIX. század második felében többször is fagyosra fordult a viszony a szomszédos államok között. Belgium azzal szembesült, hogy egy súlyosabb konfliktus esetén Hollandia képes blokád alá venni a két nagy belga kikötőt (Gentet és Antwerpent), mivel mindkettő csak holland vizeken keresztül megközelíthető. Stratégiai kérdéssé vált egy Hollandiától védett kikötő kialakítása.
Belgium partjaitól 15 kilométernyire fekszik Brugge városa. Brugge a középkor egyik legnagyobb kereskedővárosa volt. A XIV. századtól a városi kereskedelem fokozatosan hanyatlott, a XIX. század végére már a város teljes elnéptelenedésével[1] számoltak. Auguste de Maere vízépítő mérnök ellenben azt állította,[2] hogy Brugge nagy jövő előtt álló város, mindössze össze kell kötni a várost a tengerrel. Belgium és a város érdekei találkoztak.

1894-ben megszületett a belga kormány és Brugge város egyezsége. Az egyezmény három, önmagában is nagyszabású beruházást 10 éven belüli megvalósítását irányozta elő Brugge területén:

  • Új tengerparti város (Zeebrugge, ~Brugge a tengernél) alapítása és egy árapálytól nem védett kikötő építése,
  • Egy árapálytól védett belső kikötő építése Zeebruggében,
  • Egy 15 km hosszú, tengerjáró hajókkal hajózható csatorna építése Bruggéig, majd egy tengeri kikötő kialakítása a város északi területein.

Az építkezés 1895-ben kezdődött és menetrend szerint 1905-ben fejeződött be. A belső kikötőt és a csatornát egy zsilippárral választották el a tengertől. A más csatornaépítéseknél szokásosnak mondható nagyarányú költségtúllépés itt nem jelentkezett és a határidőket is tartani tudták.

A bruggei városi kikötő kezdetben is alárendelt szerepet játszott tengerparti ikerpárjával szemben. A forgalom sohasem haladta meg az eredetileg tervezett. A zsilipek hamar kicsinek bizonyultak. A csatorna nem elég széles, egyszerre csak egy irányba lehet lehet rajta hajózni.

A bruggei városi kikötő az 1970-es évek óta látványosan hanyatlik. 1980-ban elkészült a zeebruggei kikötő bővítése. Az avatást végző Baldvin király tiszteletére kapta a csatorna mai nevét. A Brugge városi kikötőt azóta gyakorlatilag csak ömlesztett árút szállító hajók használják. Mindössze évi 300 tengeri hajó érkezik Bruggébe a csatornán keresztül, amelyek 1,2 millió tonna árút szállítanak. (Zeebrugge teljesítménye eközben ma már 80 millió tonna fölött jár.)

Technikai adatok[szerkesztés]

Hossz: 15 km
A víztükör szélessége 85-90 méter
A hajóút szélessége 55 m
Mélység 7,8 m
Tengeri zsilip
Kamra hossza 165 m
Kamra szélessége 19 m
Maximális hajóméretek a csatornán
Hajó hossza Hajó szélessége Hajó víztükör feletti magassága Merülés
160 méter 25 méter Nem megkötött 7 m

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Boudewijnkanaal
A Wikimédia Commons tartalmaz Baldvin-csatorna témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Georges Rodenbach:Bruges la morte; 1870
  2. Auguste de Maere: Le communication directe de Bruges la mer, 1877