BalaBit IT Security

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BalaBit IT Security
Balabit logo.jpg
Jelmondat Őrizzük üzletét
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva Magyarország Budapest, (2000)
Ismertebb személyek Györkő Zoltán (vezérigatgató)
Iparág Számítógépes hálózatok
Termékek Shell Control Box,
syslog-ng OSE/PE,
syslog-ng Store Box,
Zorp GPL/Professional
Alkalmazottak száma 160 (2014)

A BalaBit IT Security weboldala

A BalaBit egy 2000-ben alapított, IT-biztonsági rendszerek- és kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére szakosodott szoftverfejlesztő cég.

Története[szerkesztés]

A BalaBitet 6 magyar magánszemély alapította Györkő Zoltánnal (vezérigazgató) és Scheidler Balázzsal (fejlesztési igazgató), hogy kifejlesszenek egy korszerű, alkalmazásrétegben működő tűzfalcsomagot, melyet Zorpnak neveztek el. Miután a Zorp az IDC felmérése szerint Magyarországon vezető tűzfalmegoldássá vált 2004-ben, a BalaBit elkezdett további termékeket fejleszteni (Shell Control Box és syslog-ng), és kiállítóként részt venni különböző nemzetközi kereskedelmi kiállításokon.

2015-ben a Balabit – központja Luxembourgban – európai IT-biztonsági innovátorrá vált, és a fejlett monitorozó technikákra specializálódott. Vannak értékesítési irodái Franciaországban, Németországban, Oroszországban, és az Egyesült Királyságban és további minimum 40 országban.[1] A fő fejlesztő központok Magyarországon (Budapesten és Veszprémben) találhatók. A BalaBitnek világszerte vannak ügyfelei: a Fortune 100 cégből 23%. A cég széles körben ismert a syslog-ng-ről, és a nyílt forráskódú logmenedzselő megoldásáról, világszerte több mint egymillió cég használja.

Balabit technológiai partnerséget tart fenn a legismertebb biztonságiszoftver-gyártókkal, főképpen a következőkkel: Citrix, Lieberman Software,[2] RSA,[3] Thycotic, VMware.[4]

Termékei[szerkesztés]

Shell Control Box[szerkesztés]

Az Shell Control Box (SCB) egy adminisztrációsprotokoll-figyelő eszköz (berendezés), amely távoli rendszerelérés kontrollálására és auditálására használható. Képes rögzíteni és visszajátszani az adminisztrátorok tevékenységét, akik a szervereket menedzselik távolról a következő protokollokon keresztül: SSH, RDP, Telnet, ICA, VNC, HTTP és HTTPS protokoll.

syslog-ng OSE/PE[szerkesztés]

A syslog-ng népszerű syslog szerver számos UNIX rendszerre. A syslog-ng több változatát biztosítja a BalaBit: a szabad OSE Editiont GPL licenc alatt, és kereskedelmi Premium Edition (PE) kereskedelmi licenccel. A kereskedelmi támogatás mind a két kiadáshoz elérhető.

syslog-ng Store Box[szerkesztés]

A syslog-ng store box (SSB) egy logszerver készülék, amely a syslog-ng-n alapul a következő funkciókkal ellátva: log összegyűjtése, átfordítása, log routing, log címkézése, osztályozása és figyelmen kívül hagyása.

Zorp GPL/Professional[szerkesztés]

A Zorp a hagyományos tűzfal-technológiával szemben teljes alkalmazásiréteg-szűrést, modularitást, rugalmasságot, megbízhatóságot és nagy teljesítményt tud nyújtani. A Zorp olyan problémákra ajánl megoldásokat a rendszergazdáknak, amelyekkel mindennap szembetalálkoznak, amikor teljes védelmet kell megvalósítaniuk. A Zorpnak van szabad verziója GPL alatt és kereskedelmi verziója is.

Tanúsítványok[szerkesztés]

A BalaBit megkapta 2005-ben a DIN EN ISO 9001:2008 tanúsítványt.

Díjak[szerkesztés]

2009-ben a BalaBit megkapta a Deloitte Fast 500 EMEA díjat[5] és az 50 leggyorsabban növekvő közép-európai cég díját.

Jegyzetek[szerkesztés]