https

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(HTTPS szócikkből átirányítva)

A https egy URI-séma, amely biztonságos http kapcsolatot jelöl. Szintaktikailag megegyezik a http sémával, amelyet a HTTP protokollnál használnak, de a https nem önálló protokoll, hanem csak egy URI séma, mely azt jelzi, hogy a HTTP protokollt kell használni a szerver 443-as TCP portján a HTTP és a TCP szintek közé titkosító/autentikáló SSL vagy TLS réteg beiktatásával. (A titkosítatlan HTTP rendszerint a 80-as TCP portot használja.)

A https-t a Netscape fejlesztette ki, hogy a webes kommunikáció titkosítható és autentikálható legyen. Ma széles körben használják ezt a rendszert a weben biztonságilag kritikus kommunikációknál, mint amilyenek például a fizetési tranzakciók és a felhasználói jelszavas bejelentkezések.

Működése[szerkesztés]

A https nem különálló protokoll, hanem SSL vagy TLS kapcsolat feletti HTTP kommunikációra utal. A https: kezdetű URL-ben megadható TCP port is, de alapértelmezett értéke 443.

Ahhoz, hogy egy webszerver https kéréseket tudjon fogadni, az adminisztrátornak nyilvános kulcs igazolást (angolul public key certificate) kell készíteniük. Ilyen certificate-eket az OpenSSL szoftvercsomag ssl-ca parancsával és a SuSE disztribúciók gensslcert parancsával lehet létrehozni például. Ezeket az igazolásokat valamilyen igazoló hatóságnak alá kell írnia, hogy tanúsítsa, hogy az illető szerver tényleg az, akinek állítja magát.

2017 januárjában a Chrome webböngésző az olyan weboldalakat, amelyek a titkosított HTTPS protokoll nélkül gyűjtenek adatokat, nem biztonságosként kezdte el megjelölni. Ez a módosítás várhatóan jelentős mértékben növeli majd a HTTPS használati arányát. 2017 februárjában a magyarországi domain nevek kb. 9,4%-ánál alkalmazták a HTTPS protokollt.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. magyar internetes statisztikái dkers.hu (hu nyelven). www.dkers.hu. (Hozzáférés: 2017. február 5.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]