Bakteriocita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A bakteriocita vagy micetocita specializálódott adipocita (zsírsejt), ami egyes rovarcsoportokban, köztük levéltetvekben, cecelegyekben, svábbogarakban fordul elő.

Bakteriociták konkrétan három rovartaxon szerveiben találhatók: ezek a csótányok, a félfedelesszárnyúak (pl. levéltetvek) és a bogarak. A bakteriocita sejtek elsődleges endoszimbionta baktériumoknak adnak szállást, például a Buchnera proteobaktériumnak, melyek aminosavakat és más vegyi anyagokat termelnek a gazda számára. A bakteriociták önálló szervet is alkothatnak, melyet bakteriómának neveznek. A bakteriociták vertikálisan, anyai úton adódnak át a következő nemzedékbe. Egyes esetekben a baktériumok a petén keresztül jutnak át az új gazdaszervezetbe (pl. a Buchnera esetében is);[1] egy másik megoldás, amit a Wigglesworthia is alkalmaz, hogy a fejlődő rovarembrió a nőstény által kiválasztott tejszerű anyagot szopogatva „fertőződik meg” a baktériummal.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Douglas, A E (1998). „Nutritional interactions in insect-microbial symbioses: Aphids and their symbiotic bacteria Buchnera”. Annual Review of Entomology 43, 17–38. o. DOI:10.1146/annurev.ento.43.1.17. PMID 15012383. ISSN 00664170. (Hozzáférés ideje: 2007. május 16.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bacteriocyte című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]