Baden-Württemberg-ösztöndíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baden-Württemberg-ösztöndíj

Alapítva2000
SzékhelyStuttgart ( é. sz. 48° 47′ 01″, k. h. 9° 10′ 30″, Németország)
VezetőWinfried Kretschmann
Dolgozók száma42
Baden-Württemberg-ösztöndíj (Baden-Württemberg)
Baden-Württemberg-ösztöndíj
Baden-Württemberg-ösztöndíj
Pozíció Baden-Württemberg térképén
é. sz. 48° 47′ 01″, k. h. 9° 10′ 30″Koordináták: é. sz. 48° 47′ 01″, k. h. 9° 10′ 30″
A Baden-Württemberg-ösztöndíj weboldala

A Baden-Württemberg-ösztöndíj középiskolás diákoknak, egyetemi hallgatóknak és fiatal pályakezdőknek nyújt lehetőséget nemzetközi tapasztalatszerzésre. Az ösztöndíj célja a nyelvtudás fejlesztése mellett, szakmai és interkulturális kompetenciák elsajátítása. A német Baden-Württemberg tartomány alapítványánál (Baden- Württemberg Stiftung) tanulmányi részképzésre, szakmai gyakorlatra és csereprogramokra is lehet pályázni a 6 támogatási program keretében.

Pályázati lehetőségek[szerkesztés]

Középiskolás diákok[szerkesztés]

A Baden-Württemberg Alapítvány 15-18 év közötti diákok számára biztosítja külföldi részképzés lehetőségét. Az egyéves tanulmányút a csere elvén alapul, annyi külföldi pályázót fogad Baden-Württemberg, ahány tartománybeli német diák a célországok valamelyikébe utazik. A projekt felelőse az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány. A program célja Baden-Württemberg európai, ezen belül főleg kelet-európai kapcsolatainak támogatása a diákcserék által.

Egyetemi hallgatók[szerkesztés]

Egyetemi hallgatók baden-württembergi partnerintézményekről szintén pályázhatnak külföldi részképzésre, egy vagy két szemeszterre. A támogatási időszak 4-11 hónap lehet. Az ösztöndíjas helyek kizárólag a csereprogram keretében kerülnek kiosztásra, melynek célja a magasan képzett külföldi és német hallgatók tapasztalatcseréje.

Fiatal pályakezdők[szerkesztés]

Felsőoktatási végzettséggel rendelkezők számára az alapítvány szakmai gyakorlatot vagy továbbképzést kínál. A külföldi tartózkodás alatt új munkavégzési technikák megismerésére, szakmai képességek fejlesztésére nyílik lehetőség.

Walter-Hallstein Program[szerkesztés]

A program célja szakmai gyakorlat teljesítése Baden-Württemberg valamely közigazgatási intézményében. A kelet-közép európai országokból pályázóknak európai vonatkozású tanulmányokat kell folytatniuk, vagy ilyen végzettséggel kell rendelkezni. A jogi, gazdasági, politikai vagy közigazgatási szakirányok kifejezett támogatást élveznek.

Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem[szerkesztés]

A Magyarország, Németország, Ausztria, Svájc, Bayern és Baden-Württemberg tartományok által fenntartott nemzetközi egyetem hallgatói rövid távú, külföldi kutatási és tanulmányi ösztöndíjakra pályázhatnak. A csereelv alapján a baden-württembergi hallgatók az Andrássy Egyetem valamely mesterképzésére nyújthatnak be támogatási kérelmet.

Filmgyártás szakirány[szerkesztés]

A Filmakadémia Baden-Württemberg hallgatói maximum 9 hetes Los Angeles-i (Hollywood Workshop) filmgyártási oktatásra és szakmai gyakorlatra pályázhatnak. 2008 óta franciaországi gyakorlati hellyel (Fiction 35) bővült a kínálat.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]