BARF

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A BARF diéta (Biologically Appropriate Raw Food) eredetileg csont és nyersétel diéta néven jelent meg a kutyák táplálásával kapcsolatban. Az eredeti BARF diétát dr. Ian Billinghurst dolgozta ki, azt javasolta, hogy a kutya 60%-ban nyers, húsos csontot kapjon enni. Az étrend fennmaradó 40%-ában különböző ételek szerepelnek, zöldségek, gyümölcsök és gabonafélék.

Kiegyensúlyozott BARF diéta összetevői[szerkesztés]

 1. Nyers hús – általában érdemes 15-25%-os zsírtartalmú húsokat választani, mert a zsír az alapvető energiaforrása ennek az étrendnek.
 2. Nyers húsos csont – ennek célja a megfelelő kalcium, foszfor és egyéb ásványi anyagok bevitele, ha a kutya nem kap csontot, érdemes bio tojáshéjport használni.
 3. Belsőségek – ezek tartalmazzák a zsírban oldódó vitaminok többségét, például a máj.
 4. Zöldségek – ezek tartalmazzák a szükséges rostokat és enzimeket.
 5. Tejtermékek – a kutyák rendkívül szeretik ezeket, megkönnyítve így a gyógynövények bevételét.
 6. Gabona – ez lehet gluténtartalmú vagy gluténmentes egyaránt, bár kutatások szerint a kutyáknak nem feltétlenül szükséges kiegészítő. De igazán aktív kutyának vagy ha éppen szoptat, akkor jól jöhet az étrendben.
 7. Kiegészítők – elengedhetetlen a BARF étrendben, ezek tartalmazzák azokat az ásványi anyagokat, vitaminokat, melyre a kutyának mindenképpen szüksége van, például: csipkebogyó, lazacolaj, zöldkagylópor vagy a korábban említett bio tojáshéjpor.

BARF étrend helyes arányai[szerkesztés]

 1. Izomhús: 35-45%,
 2. Húsos csont: 15-25%,
 3. Belsőségek: 10-15%,
 4. Zöldségek és gyümölcsök: 5-20%
 5. Étrendkiegészítők

Források[szerkesztés]

Hogyan etesd a kutyád, hogy egészséges maradjon

Külső hivatkozások[szerkesztés]